Fotbollslandslagets Anna Anvegård tränar på Sheffield Hallam University Sports Park i Sheffield inför söndagens träningslandskamp mot England.

Nytända stjärnorna kan nobba storklubbar

De tog allsvenskan med storm, och storklubbarna står på kö. Men trots utgående kontrakt kan landslagsspelarna Anna Anvegård och Julia Karlernäs bli kvar i Växjö respektive Piteå.

Anna Anvegård blev tvåa i skytteligan och såg med sina 14 mål till att nykomlingen Växjö gjorde en stark debut i damallsvenskan.

Julia Karlernäs var samtidigt en av seriens bästa mittfältare, gjorde 11 mål och hade stor del i Piteås överraskande SM-guld.

Eftersom båda dessutom sitter på utgående kontrakt är det lätt att förstå att de mer etablerade svenska toppklubbarna gärna lägger vantarna på de nytända stjärnskotten.

VM kan avgöra

Så lättövertygade verkar de dock inte vara. Både Anvegård och Karlernäs för diskussioner med sina nuvarande klubbar om en fortsättning.

- Några klubbar har hört av sig, både i somras och nu. Det är jättesmickrande och roligt, men jag får tänka efter för att se vad som är bäst för min egen utveckling och med tanke på att det är VM i sommar, säger Anna Anvegård.

Sommarens världsmästerskap i Frankrike är något som spelarna lägger stor vikt vid inför beslutet om var karriärerna ska fortsätta. De har etablerat sig i landslaget under året, och båda finns med i den svenska truppen inför söndagens landskamp i Rotherham, borta mot världstrean England.

Ett klubbyte skulle kunna innebära mindre speltid, vilket i sin tur kan riskera en plats i VM-truppen. Piteåstjärnan Karlernäs räknar med att komma med besked om framtiden inom ett par veckor.

- Jag trivs väldigt bra i Piteå och jag tror att jag kan fortsätta utvecklas där. Nu kommer vi att spela Champions League också. Sedan är det ett VM nästa år och det kan kanske vara viktigt att man vet att man får speltid. Att ta en plats i truppen är ett jättestort mål som jag har, säger Julia Karlernäs.

Stänger dörren

21-åriga Anna Anvegård har spelat i Växjö sedan 2015. Det kan bli fler säsonger, trots att storklubbarna drar i henne. En flytt utomlands är hur som helst utesluten.

- Jag stängde dörren till att sticka utomlands ganska snabbt. Det är inte riktigt dags för det än. Om två år kanske, absolut. Men ett år till i allsvenskan känns bra, helt enkelt, säger Anvegård.

Och även om hon smickras av intresset från andra klubbar i Sverige känner hon knappast något behov av att skynda iväg från Småland.

- Jag är ung och jag vet hur det är i Växjö och hur det fungerar där. Jag behöver inte byta miljö, tränare eller medspelare, jag vet hur det fungerar. Jag känner att jag har tagit steg i min utveckling under åren där, och jag ser ingen anledning till att jag skulle sluta ta steg.