Nystartad BMX-tävling lockade till cykelfest: "Långt över förväntan"

Arrangören hoppades på hundra åkare – det antalet dubblades nästan när Kungsbacka BMX Summer Challenge arrangerades för första gången. – Långt över våra förväntningar, fantastiskt kul, säger Stefan Lundström, som är ordförande i Kungsbacka BMX-klubb.

ANNONS
|

Efter en lång tids förberedelser var det under lördagen dags för tävling på Kungsbackas BMX-bana när Kungsbacka BMX Summer Challenge inleddes. Och arrangemanget, som är nyskapat för i år, har direkt fått stort genomslag. Arrangörerna, Kungsbacka BMX-klubb, hade hoppats på att omkring hundra åkare skulle anmäla sig till tävlingen – men när startsignalen ljöd var det antalet nästan dubblerat. Och även på läktaren slöt folk upp i hundratals.

– Jag tror vi till slut fick 193 åkare som anmälde sig, och det är verkligen superbra. Det var långt över våra förväntningar, fantastiskt kul, säger Stefan Lundström och fortsätter:

– Det är många lokala BMX-fantaster som är här men även folk från Danmark, Norge och en från England har hittat hit.

ANNONS

Tävlingen erbjuder flera olika klasser. Allt från barn långt ner i åldrarna – till åkare som har passerat 50 år får chansen att testa på sina kunskaper.

– Det är verkligen en familjegrej det här. Det är många familjer som är på plats där både barnen och föräldrarna cyklar, det är jättehärligt.

"Många har kämpat hårt"

Och Lundström berättar att Summer Challenge, som omedelbart har blivit den största tävlingen i BMX-Sverige, än så länge är ett stort utropstecken.

– Vi har fått väldigt mycket beröm från deltagarna, inte minst banan, den tror jag har lockat hit många. Sedan finns det naturligtvis saker som vi kan göra bättre framöver, men man blir väldigt glad när folk gillar det vi har skapat. Vi är många som har kämpat hårt här för att få ihop den här tävlingen, så i den här stunden när man ser att allt är igång blir man glad och stolt.

Vad är den största utmaningen med att arrangera en sådan här tävling?

– Helt klart att få det ideella stödet som behövs. Vi hade behövt ha ännu fler föräldrar och medlemmar som hade hjälpt till, nu är det ett tappert gäng som har fått slita otroligt hårt. Men det är inte lätt, det är ju ett problem som alla föreningar säkert har.

ANNONS

Fredrik Johansson är hemmahörande i Kungsbacka BMX-klubb. Han var en av många åkare som hade dragitpå sig tävlingsdräkten under lördagen. 23-åringen var med och tampadesi toppskiktet av elitklassen. Och lyckan över att få tävla på hemmaplan gick inte att ta miste på.

– Det är kanonbra, jättekul att få tävla här hemma och att det är så mycket folk är här och tittar. Klubben har gjort ett fantastiskt jobb med banan, jag hoppas det fortsätter.

Vad är det som är så roligt med BMX?

– Man blir väldigt glad av att köra det. Man träffar kompisar, och får åka runt och tävla på olika ställen och får en härlig sammanhållning. Det är väldigt svårt att inte tycka om sporten.

Men trots hemmaplan och en andraplats i det första kvalheatet fanns det ändå vissa orosmoln på Johanssons himmel.

– Jag har haft problem med ett diskbråck och det börjadegöra sig påmint nu, så jag får se om jag kan fortsätta, det är segt,säger han.

Under söndagen fortsätter tävlingen, med slutspelsheat.

ANNONS