Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alexander Nylander hoppas på tredje gången gillt i årets junior-VM i ishockey som spelas på "hemmaplan" i Buffalo. Arkivbild.

Nylanders plan: tredje gången gillt

Planen är att det här ska bli tredje gången gillt. Alexander Nylander är sugen på en medalj i junior-VM – och helst den ädlaste:

Den 19-årige forwardstalangen har två år i rad blivit svensk poängkung i JVM-ishockeyn.

Båda gångerna har han dock fått lämna turneringen i besvikelse och tomhänt efter förluster i bronsmatcher.

Det ska bli ändring på det nu när Nylander den yngre fått en extrachans i JVM, dessutom på hemmaplan.

Ingen hade räknat med att han skulle vara här. Efter att ha debuterat i NHL förra säsongen – totalt fyra matcher – var det meningen att han skulle etablera sig på riktigt i Buffalo Sabres den här säsongen. Precis som storebror William gjorde i Toronto i fjol.

Men en skada på träningslägret inför säsongen har försenat planerna. Han gjorde comeback i farmarlaget Rochester först i mitten av november och Buffalos ledning beslutade att släppa honom till JVM.

Viktig ledare

Välkommet för både landslaget och Nylander själv:

- Det är alltid roligt att få representera Sverige och får man chansen så tar man den.

Förbundskapten Tomas Montén tycker att Nylander har tagit stora kliv jämfört med förra året.

Han har mognat som spelare och haft en större roll i Rochester än i fjol. Vi känner att han är en spelare vi kan använda oss av i alla lägen, han klarar mycket speltid, kan spela fem mot fem, boxplay, powerplay och är en viktig ledare för oss.

Nylander har gjort fyra poäng, ett mål och tre assist, på de två inledande matcherna och känner att han är på väg mot den form han var före skadan.

– Jag har kommit ganska långt, har fått bra rehab och känner mig bra där ute på isen. Jag är inte i toppform ännu, men nära. Den här turneringen hjälper mig med det. Jag hade en bra sommar med fysen och kände mig bättre än någonsin tidigare, så det var lite tråkigt med skadan, säger han.

"Riktigt taggad"

Att få spela inför sin framtida hemmapublik i Buffalo är också ett lyft. När han sköt 3–1-målet mot Tjeckien i torsdags var det första gången han gjorde mål i Key Bank Center.

Det var min tredje match i den här arenan, de två tidigare var i NHL, berättar Nylander som också fick pris som bäste svenska spelare och varma applåder från Buffalopubliken.

– Det var en extra rolig grej.

Efter en spelfri dag på fredagen avslutar Juniorkronorna gruppspelet med två matcher på två dagar – först mot Schweiz på lördagen och sedan mot Ryssland på nyårsafton lokal tid – ett par timmar efter tolvslaget svensk tid.

Och fortsatt jakt på den där efterlängtade JVM-medaljen.

Jag har ju inte fått någon medalj de här åren så det är klart att det är den man jagar. Det är jag riktigt taggad för, säger han.