Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexander Nylander. Arkivbild.

Nylander: "Vi ska gå hela vägen"

För ett år sedan slutade Sveriges JVM med tårar och besvikelse. För Alexander Nylander blev det ett genombrott – och nu vill han ta revansch.

Varje år är det samma fenomen. Stora delar av Sverige visar i mellandagarna ett plötsligt, brinnande intresse för juniorhockey. På annandagen spelar Sveriges U20-landslag, Juniorkronorna, ännu en premiärmatch i JVM.

Denna gång i Kanada, och denna gång mot Danmark.

Nylander bäste svensk

För ett år sedan började JVM med fullständig utklassning då Sverige besegrade både USA och Kanada, och vann alla sina gruppspelsmatcher. Men resan slutade med förlust mot Finland i semifinalen, ett totalt ras mot USA bronsmatchen – och tårar från de som tagna, något bräckliga ungdomarna.

Alexander Nylander hade inte behövt vara så besviken. Han hade imponerat rejält och blev poängbäste svensk med fyra mål, fem assist och alltså totalt nio poäng på sju matcher.

- Jag spelade bara mitt spel... och jobbade hårt. Då kommer allt det där andra. Vi spelade bra som lag, ville vinna matcherna och hade bra kemi. Jag hade bra "linemates", säger Nylander på svengelska, eller mer specifikt: hockeysvenska.

Hoppas få NHL-debut

18-åringen är ju så gott som NHL-proffs nuförtiden. Efter sin far (Michael, "Nyllet") och sin storebror (William, "Lill-Nyllet") blev Alexander ("Mini-Nyllet") den tredje i familjen att draftas till Nordamerika. I hans fall till Buffalo Sabres, som åttonde val i draften, efter sitt framgångsrika JVM.

Men säsongen har tillbringats i farmarligan AHL.

- Det har gått bra... bättre för varje match. Jag fick mycket tips från brorsan och farsan, så det blev mycket lättare att komma in i spelet. Jag har inte hört något än från Buffalo. Men jag hoppas att jag blir uppkallad om jag spelar bra i JVM, säger han.

TT: Så varför går ni längre i år?

- För att vi vill ha revansch från förra året. Vi har lite mer "experience" och alla här är vinnarskallar. Vi ska gå långt och det kommer vi att göra om vi spelar vårt spel.

- Vi ska gå hela vägen. Guld är det stora målet