Sara Grahn räddade 48 skott i segermatchen mot Finland. Arkivbild.
Sara Grahn räddade 48 skott i segermatchen mot Finland. Arkivbild.

Nykomling bröt Damkronornas finnkramp

Efter elva raka förluster mot Finland satte Damkronorna stopp för finnkrampen. Nye forwarden Wilma Johansson sköt sina två första landslagsmål och målvakten Sara Grahn räddade 48 skott i 3–2-segern.

ANNONS
|

Den 19-årige Leksandsforwarden Wilma Johansson debuterade i Damkronorna i onsdagens 1–2-förlust och klev fram som matchvinnare redan i sin andra landskamp.

Johansson sköt både 2–1 och 3–1 i den andra perioden.

- Det är alltid roligt att göra mål. Andra målet såg jag inte utan tänkte bara lägga in pucken på kassen och hörde att de andra ropade att det blev mål. På första såg jag att det var tomt i mitten (framför mål) och då gick jag in själv och sköt, sade hon till svenskhockey.tv.

ANNONS

Damkronorna, sexa i senaste VM, hade elva raka förluster mot VM-trean Finland och hade inte vunnit en finnkamp sedan i februari 2016.

Att den långa sviten nu bröts på bortaplan, i Mariehamn, och med bara fyra månader till OS är förstås ett lyft för Damkronorna.

Finland vann skotten med 50–25 och Sara Grahn storspelade i det svenska målet och fick pris som Damkronornas bästa spelare.

Anna Borgqvist, ett mål och en assist, och Lisa Johansson, två assist, var andra framträdande svenska spelare.

Finland gjorde båda sina mål – genom Luleåspelarna Jenni Hiirikoski och Michelle Karvinen – i numerärt överläge, men svenskorna lyckades klara av ett tre mot fem-läge under 1.23 i tredje perioden.

Lagen möts i tre landskamper i Mariehamn och den sista spelas på fredagen.

TT

ANNONS