Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elias Pettersson i juniorkronornas JVM-lag under en pressträff inför vid JVM i ishockey i Kanada. Arkivbild.

"Nye Zetterberg" stekhet inför NHL-draften

Han jämförs redan med ishockeyvärldens stora stjärnor. I natt spås Timråfostrade Elias Pettersson väljas tidigt i den årliga NHL-draften.

Natten mot lördagen, midsommardagen, så arrangeras den årliga NHL-draften i Chicago, Illinois. Spektaklet där världens största ishockeyklubbar "tingar" de mest lovande talangerna ur en speciell årskull.

I år är den hetaste åldersgruppen herrjuniorer födda från den 1 januari 1997 till den 15 september 1999. Spelare födda tidigare – som inte är från Kanada eller USA – kan också väljas om de inte valdes förra året eller ännu inte representerat något NHL-lag.

Högst rankas 18-årige kanadensaren Nolan Patrick och jämnårige schweizaren Nico Hischier. Någon lär väljas av New Jersey som får äran att inleda den 55:e NHL-draften efter en totalmisslyckad säsong.

18-årige Elias Pettersson lär tingas kort därefter, prognoserna i nordamerikansk media säger att han lär väljs som topp-15 totalt.

- Jag tror det (draften) blir det största hittills. Jag har ju spelat en JVM-final, men det blir bland det största jag kommer att vara med om, säger Pettersson till Sundsvalls Tidning.

Ingen drömklubb

Ångekillen gjorde imponerande 47 poäng på 46 matcher för allsvenska Timrå den gångna säsongen och belönades med en plats i Sveriges JVM-lag. I april blev det klart att han lämnar hockeyallsvenskan för spel i SHL-laget Växjö nästa säsong.

Pettersson har däremot ingen speciell NHL-drömklubb inför nattens draft i United Center där han själv är på plats.

- Jag håller inte jättemycket på något lag. Lite Washington när jag var yngre, men inte så mycket nu. Jag blir glad vilket lag det än blir, säger han.

Förra året var det endast en svensk som valdes i den första draftrundan. Alexander Nylander, yngre bror till Tre Kronors VM-stjärna William, valdes av Buffalo som åtta totalt.

"Magiker med pucken"

Förutom Pettersson väntas Röglebacken Timothy Liljegren, 18, och HV71:s SM-guldvinnande forward Lias Andersson, 18, som nyligen värvats till Frölunda väljas tidigt.

Elias Pettersson kallas av vissa för "den nye Henrik Zetterberg". Men har en spelstil som är mer lik ryssen Pavel Datsiuk och Nicklas Bäckström än Timråikonen.

- Han (Pettersson) är en magiker med pucken. Men behöver bli bättre fysiskt, säger Jeff Marek, hockeyjournalist på kanadensiska tv-kanalen Sportsnet.