Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nycklarna för Sverige – hoten från England

England mot Sverige – ett klassikermöte mellan två länder som känner varandra innan och utan. Här är nycklarna som måste stämma för Sverige och hoten från England som Janne Anderssons landslag måste se upp med.

Fem nycklar som måste stämma för Sverige

Försvarsspelet

Som sagt, med risk för att bli tjatig så är det försvarsspelet som tog Sverige till VM och som tagit Janne Anderssons landslag hela vägen till kvartsfinalen mot England.

Nu ställs Andreas Granqvist och hans lagkamrater mot ett landslag som är samspelt och kan hota på flera olika sätt. Extra viktig blir Victor Nilsson Lindelöf som har rutin av att möta stjärnorna från Premier League.

Ett stort frågetecken dock för Emil Krafth som troligen ersätter Mikael Lustig som högerback. Håller han på den här nivån?

"Granen" måste upp på fem fyrar-nivå på nytt om det här ska gå vägen.

Fyrbetyg: Fem fyrar

Kampviljan

Hur klarar Albin Ekdal av att spela mot Jordan Henderson som inte lägger några fingrar mellan? Hänger Sebastian Larsson med i Premier League-tempot efter ett år i engelska andraligan?

Hur glada kommer Ola Toivonen och Marcus Berg att vara efter tackling efter tackling från de engelska mittbackarna?

Nej, här måste Sverige verkligen ta kampen och smälla tillbaka för annars vinner England mark och då är det ett farligt landslag att möta.

Fyrbetyg: Tre fyrar.

Janne och Peter

Ska Victor Nilsson Lindelöf ersätta Lustig och Pontus Jansson in i mittförsvaret? Ska Gustav Svensson få fortsätta efter fina insatsen mot Schweiz?

Ska Albin Ekdal starta efter att ha haft fotproblem i veckan?

Nej, nej och ja.

Janne Andersson har sin startelva och är trogen sina elva spelare han föredrar och det kommer bli en väntad startelva som får chansen.

Fyrbetyg: Fyra fyrar.

Fasta situationer

Det har skapats chanser på löpande band men målen är desto färre från de svenska spelarna efter fasta situationer. Mot England blir det tuffaste motståndet i luftrummet under det här mästerskapet och Ola Toivonen lär inte vinna lika många luftdueller som tidigare.

Det svenska försvaret ställs även på prov på defensiva fasta när Harry Kane, John Stones och Harry Maguire flyttar upp – vem tar vem?

Ett svenskt mål på en fast situation hade varit "guld" värt.

Fyrbetyg: Tre fyrar.

Omställningsspelet

När ytorna har funnits under mästerskapet så har chanserna dykt upp för Marcus Berg, Emil Forsberg och Ola Toivonen. Mot England kommer det dock inte att finnas lika stora ytor då Jordan Henderson är ett defensivt ankare av högsta klass.

Men när chansen dyker upp så måste de svenska spelarna hugga som kobror och sätt gärna den första passningen på djupet för det är där som ytorna kommer att finnas.

Fyrbetyg: Tre fyrar.

Tre största hoten mot Sverige

Snabbheten

Raheem Sterling, Jesse Lingard, Kyle Walker, Dele Alli ... bara de namnen gör en svettig på förhand för oj, vad det kommer att gå undan i dag. Det här engelska landslaget har mer speed än tidigare upplagor och dessutom väldigt bra med bollen.

Sterling, Lingard och Alli är spelare som lite på egen hand kan avgöra matcher och spelare som gör att de svenska spelarna inte vågar gå framåt lika mycket som tidigare?

Fyrbetyg: Fem fyrar.

Harry Kane

Världens bästa anfallare i boxen? Ja, det kan Harry Kane mycket väl vara. Missar sällan en målchans och har öst in mål i Premier League under flera säsonger. Har enormt stor press på sig i England men har under VM levt upp till förväntningarna.

Kommer få chansen mot Sverige – tar han den?

Fyrbetyg: Fem fyrar.

Hungern och sammanhållningen

Tidigare engelska upplagor har kantats av interna strider. I våras pratade Rio Ferdinand, Frank Lampard och Steven Gerrard om stämningen i det engelska landslaget. Trion var då öppna om att flera av spelarna inte ens pratade med varandra då de spelade för den värsta rivalklubben.

De problemen finns inte längre i det engelska landslaget då det är en ung upplaga som skickats till England och som vill likt Sverige göra det här tillsammans.

Fyrbetyg: Fyra.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.