Daniela Gustin tog en udda väg som utlandsproffs till landslaget. I VM-genrepet mot Danmark gjorde hon tre mål när Sverige ryckte mot seger.
Daniela Gustin tog en udda väg som utlandsproffs till landslaget. I VM-genrepet mot Danmark gjorde hon tre mål när Sverige ryckte mot seger.

Nybygget till höger ska ge bredd i VM

Ibland behöver ett lag byggas om för att vässas. När handbollens landslag åker till VM är det med en ombyggd högersida i anfallet. En av bitarna är "doldisen" Daniela Gustin, en ovanlig kantspelare som tagit en udda karriärväg.

ANNONS
|

Sverige startar sitt VM-äventyr på lördag, med den första av fem gruppmatcher på sju dagar. Bredden av vänsterhänta spelare ska ge ny stabilitet på högersidan.

Daniela Gustin blev utlandsproffs innan hon fyllt 20, och utan att ha spelat i någon svensk toppklubb. Hon tog ett långt kliv direkt från Kärra i Göteborg till Tyskland. Efter tre säsonger där kom en ny flytt till danska Randers i fjol, och landslagsdebut i samma veva.

– Alla går sina vägar. Jag är glad att ha fått chansen i landslaget, säger Daniela Gustin.

– För mig var utlandsflytten bra. Jag har mognat både som person och som handbollsspelare.

ANNONS

Lång räckvidd

Hon är 181 centimeter och därmed en ovanligt lång kantspelare, med stor räckvidd när hon hoppar in framför målet för att skjuta.

Förbundskapten Henrik Signell har haft ögonen på Gustins utlandskarriär.

– Daniela har alltid gjort mycket mål. Hon är respektlös och cool, tycker Signell.

LÄS OCKSÅ:Blågul optimism efter storsegern mot Danmark

Nu får hon göra mästerskapsdebut som 23-åring.

– Jag har vågat ta för mig. Man utvecklas om man vågar ta chanser och vågar variera avsluten, säger Daniela Gustin om sin väg till landslaget.

Flytten från Sverige gav motivation på flera sätt.

– Utomlands insåg jag hur stor handbollen är som sport, säger Daniela Gustin.

Under VM i Tyskland är Gustin kantspelare till höger ("högersexa") tillsammans med Sävehofs Emma Fernis, som gjorde mästerskapsdebut i hemma-EM.

Hagman i ny roll

Sveriges mest kända och rutinerade högersexa, Nathalie Hagman med sin fina teknik, har flyttat ett steg bakåt i banan och utgår från läget som skytt på nio meter ("högernia").

– Det är jättekul att spela på högernio. Det känns bara bra, säger Hagman som haft den rollen i sina klubblag sedan flera år tillbaka.

LÄS OCKSÅ:Formbesked av Sverige – krossade Danmark

Nu är hon där även i landslaget, efter fem mästerskap på kanten. Med 167 centimeter är Nathalie Hagman kort för att vara distansskytt, men bidrar också med genombrott, spelsinne, tuffhet och kontringar.

ANNONS

– Vi har spelat ganska mycket med högerhänta högernior tidigare. Nu har vi två vänsterhänta, som kan komma inåt i banan och skjuta med större utdelning, säger Henrik Signell.

Uppåt för Blomstrand

Den andra vänsterhänta niometaren är Hanna Blomstrand, 21-åring som efter ett inhopp i sista OS-matchen i fjol fick göra mästerskapsdebut mera på riktigt i hemma-EM. Nu får hon en större roll, efter klubbytet från Lugi till Köpenhamn.

– Allt går mycket snabbare i danska ligan, med mera fokus på kontringar. Det är bra för mig att komma upp i tempo. Det är också mera individuellt tänk, så att man går själv och utmanar. Det är också bra att bli påmind om, säger Hanna Blomstrand.

– Hon har haft en jättebra höst, och blivit både stabilare och smartare, berömmer Signell.

Fakta: Handbolls-VM

Spelas i Tyskland den 1–17 december. 24 nationer deltar.

Inleds med gruppspel i sexlagsgrupper. De fyra bästa i varje grupp går till åttondelsfinal.

Det svenska landslaget åker till VM på torsdagen.

Gruppen spelas i Bietigheim-Bissingen, norr om Stuttgart.

Sveriges matcher: Polen 2/12, Ungern 3/12, Tjeckien 5/12, Argentina 7/12, Norge 8/12.

I VM 2015 blev Sverige utslaget av hemmanationen Danmark i åttondelsfinal. Norge vann finalen mot Nederländerna med 31–23.

I OS 2016 blev Sverige utslaget av Norge i kvartsfinal.

I EM 2016 vann Sverige bara en match, och blev utslaget i det andra gruppspelet.

ANNONS