Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya succén för Göteborg Open: "Lipar när jag ser det"

Elhockey, racerunning, luftpistolskytte och dressyr är några av sporterna. Göteborg Open slår inte av på takten och flytten till Prioritet Serneke Arena har lyft den stora parasporttävlingen.
– Det finns ingenstans i Sverige där det är så här, säger arrangören Ann-Louise Petersson.

Ann-Louise Petersson har varit inblandad i parasporten i Göteborg i många år. Det föll sig naturligt som föreningsmänniska och med en son som själv är rörelsehindrad.

Sedan 2008 har hon varit aktiv som arrangör för Göteborg Open och under den tiden har mycket hänt. Vissa saker sticker ut lite extra.

– Det var en kille som kom hit som sjuåring och han kunde egentligen inte göra någonting alls på grund av en muskelsjukdom, men han älskade det här med lagsport. Han var tokig i fotboll och gjorde en massa grejer runt Fifa på datorn och sådant. När han kom hit och kunde prova på att spela elhockey (hockey i en specialutformad elbil som enbart kräver rörelse över en spak med ena handen) så sa han att "det här är den lyckligaste dagen i mitt liv". Han är 18 år i dag, säger Ann-Louise Petersson.

Ann-Louise Petersson har jobbat med Göteborg Open sedan 2008. Bild: Olof Ohlsson
Ann-Louise Petersson har jobbat med Göteborg Open sedan 2008. Bild: Olof Ohlsson

Det är 34:e året som Göteborg Open arrangeras. De senaste åren har tävlingen hållits i Prioritet Serneke Arena. Någonting som varit en viktigt utvecklingsdel i arrangemanget då sporterna och boendet håller till på samma ställe.

– Vi lever och bor här över hela helgen och alla är tillsammans hela tiden. Det finns ingenstans i Sverige där det är på det här viset. Det blir en väldigt stor gemenskap, säger Petersson.

Racerunning i Göteborg Opens 34:e upplaga. Bild: Olof Ohlsson
Racerunning i Göteborg Opens 34:e upplaga. Bild: Olof Ohlsson

Arrangörsklubben är Göteborg V3 HIF. Under helgen har klubben drygt 100 människor som är i gång och hjälper till. Allting sker ideellt. Samtidigt ser återväxten ljus ut på deltagarsidan i klubben. Mycket tack vare att Göteborg Open både är en tävling för elit och nybörjare.

– Vi är både en rekrytering- och elittävling kan man säga. Du behöver inte ens vara med i någon förening för att få komma hit och vara med och tävla i de grenarna du vill. Samtidigt har vi tävling för eliten vilket också är viktigt. I år är vår yngsta deltagare fyra år gammal och tävlar i racerunning. Det är så häftigt, vissa kan knappt röra sig, men när de kommer i den där cykeln så sticker de i väg. Jag lipar ju när jag ser det, säger Ann-Louise Petersson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.