Nya stödet till Osaka: "Modigt beslut”

Tennisstjärnan Naomi Osaka hoppade av Franska mästerskapen på grund av psykisk ohälsa. Nu får hon stöd av bland andra världsstjärnan Novak Djokovic.
– Jag har förståelse för hennes beslut. Hon har mina sympatier, och jag hoppas att hon kommer tillbaka starkare, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS
|

Världstvåan meddelade inför storturneringen i Paris att hon tänkte nobba de obligatoriska presskonferenserna efter matcherna då det påverkade hennes psykiska hälsa negativt.

Osaka bötfälldes och organisationen för de fyra grand slam-turneringarna hotade med att diskvalificera henne om bojkotten fortsatte.

Då valde japanskan i stället att hoppa av turneringen och skrev i ett uttalande att hon haft problem med depressioner och social ångest sedan genombrottet.

Osaka har fått stort stöd från idrottsvärlden för sitt val. Även världsstjärnan Novak Djokovic, som själv spelar Franska öppna, ger Osaka sitt stöd.

– Jag stöttar henne, och respekterar hennes beslut. Jag har själv varit på kant med media flera gånger under min karriär, och vet hur det känns, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Världsettan fortsätter:

– Jag har inte pratat med henne själv, men hon tog ett modigt beslut och jag är ledsen för vad hon går igenom.

Inför turneringen, när Osaka meddelade att hon skulle bojkotta media, var Djokovic dock kritisk.

– Det är en del av sporten och en del av livet på touren. Det här är något vi måste göra, annars får vi böter, sa han då.

Novak Djokovic ger nu Osaka sitt stöd.
Novak Djokovic ger nu Osaka sitt stöd. Bild: PATRICK STEINER

Stöd från golfstjärnan

Amerikanska golfaren Michelle Wie West instämmer i hyllningarna:

– Jag tycker att det Naomi gjorde den senaste veckan var otroligt modigt. Jag förstår också att en del av att vara idrottare är att tala med pressen, för att det är så turneringarna går runt, genom mediebevakning, säger hon.

US Open-vinnaren från 2014 säger att det är tufft som spelare framför allt när det går dåligt, och att livet är mer än bara ens idrott.

– Jag är väldigt stolt över idrottare som tar ansvar för sin psykiska hälsa och gör den till en prioritet, säger hon.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS