Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya restriktionerna: Max 500 personer på läktarna

Nya restriktioner har presenterats till följd av en ökad smittspridning. Ett maxtak på 500 personer införs för idrottsevenemang.
– Redan när vi fick de nuvarande restriktionerna tappade vi en miljon per match. Nu går vi från 4000 till 500. Det krävs jätteuppoffringar, säger Frölunda HC:s ordförande Mats Grauers.

Publiken kom tillbaka i full skala i höstas. Men sedan dess har pandemin tagit ett nytt grepp om Sverige och idrotten.

Smittoläget har förvärrats i Sverige och från och med den 12 januari meddelar statsminister Magdalena Andersson att evenemang utan krav på vaccinationsbevis inte får överstiga 50 personer.

Ett maxtak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar sätts in på 500 personer – det är ännu inte formellt beslutat vilket datum maxtaket införs. Dessutom ska besökare på evenemang hålla en meters avstånd.

– Restriktionerna ska inte ligga kvar längre än nödvändigt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Avrådan från att delta i cuper och turneringar förlängs. Bedömningen just nu är att de nya restriktionerna kommer hålla i fyra veckor.

För SHL-klubben Frölunda HC får det stora konsekvenser, både ekonomiskt och publikt. Från och med lördagens hemmamatch mot Rögle får maximalt 500 åskådare befinna sig i Scandinavium.

– Vi tycker såklart att det är tråkigt att vi behöver ta till ytterligare restriktioner, sedan respekterar vi dem som alltid, säger klubbens ordförande Mats Grauers.

LÄS MER: Träning i hemmet ökar kraftigt under pandemin

Får inte plats med alla årskortsinnehavare

Han ser de nya restriktionerna i ett större perspektiv än den egna föreningens.

– Det blir väldigt tufft för elitidrotten i landet. Det här är i princip en nedstängning. På våra matcher blir det 500 istället för 12 000 åskådare, säger Mats Grauers.

Jämfört med de restriktioner som infördes 23 december finns en avgörande skillnad nu.

– Då kunde vi tillgodose alla seriekortsköpare. Nu kan vi inte det längre. Hur vi ska hantera det har vi inte hunnit diskutera ännu, säger Mats Grauers.

Vad gäller för de som redan har köpt biljetter till de aktuella matcherna?

– Vi måste sätta oss i föreningen och fundera på hur vi ska hantera det. Både våra partners och seriekortsinnehavare gjorde fantastiska uppoffringar senast. Vi får ha en dialog med dem nu med. I grunden är det svårt att ta betalt för något man inte bjuder tillbaka på, säger Mats Grauers.

LÄS MER: Hemarbete och munskydd – detta gäller när terminen börjar

Frölunda förlorar miljonbelopp

Exakt vad det betyder ekonomiskt för Frölunda är för tidigt att säga, men att det rör sig om miljonbelopp står utom tvivel.

– Redan när vi fick de nuvarande restriktionerna tappade vi en miljon per match. Nu går vi från 4000 till 500. Det krävs jätteuppoffringar, säger Mats Grauers.

Vad restriktionerna får för betydelse på sikt återstår att se. Frölundas ordförande ser flera risker.

– Det man kan oroa sig över från elitidrotten är att folk hittar nya konsumtionsmönster och saker att lägga sitt intresse på. När det gäller ishockeyn kan det vara så att man väljer att konsumera det via sin tv istället. När det gäller våra partners kan de hitta andra sätt att exponera sina verksamheter på. Långa uppehåll förändrar vanor. Så är det tyvärr.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.