Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Justin Rose ligger tvåa i det penningstinna USA-tourslutspelet inför finaltävlingen i Atlanta.

Nya prissumman: 625 miljoner kronor

Inga svenska golfstjärnor har möjlighet att slåss om miljonerna i det amerikanska slutspelets finaltävling. Stenson & Co får vänta till nästa år då den totala prissumman i finalen fördubblas till närmare 625 miljoner kronor.

Henrik Stenson och Alex Norén har åkt ut tidigare under Fedex Cup-slutspelet och är inte med bland de 30 i finaltävlingen på East Lake-banan utanför Atlanta där slutspelssegraren får tio miljoner dollar, motsvarande nästan 90 miljoner kronor.

I finaltävlingen deltar 30 spelare. Så kommer det att vara på East Lake även nästa år. Men till det slutspelet på den amerikanska golftouren införs nya regler – och tillförs dubbelt så mycket prispengar

Segraren får nästa år knappt 135 miljoner kronor, en ökning från i år med 50 procent, enligt det nya upplägget som presenterades inför veckans tävling.

Dubbla vinnare

Inför årets finaltävling, som startar i dag, leder amerikanen Bryson DeChambeau före britten Justin Rose och amerikanen Tony Finau. Det är inte säkert att den som vinner veckans tävling också vinner Fedex Cup, utan det kan bli två spelare som får ta emot segerpokaler på söndag. Det är ett scenario som inträffat tre gånger tidigare under de elva år som PGA-touren haft detta slutspel.

Men två segrare kommer det inte att kunna bli hädanefter. Inför starten av slutspelsfinalen får spelarna i stället ett antal slag tillgodo. Slutspelsledaren startar på -10, tvåan på -8 och så vidare ner till de som är placerade från plats 26 till 30 som startar på par.

"Roligare att se"

Det nya systemet ska göra slutspelsdramatiken lättare att följa.

- Det kommer definitivt bli roligare att se på tv, säger Dustin Johnson, Fedex Cup-tvåa 2016, till tourens webbplats.

- Men även med det nya systemet måste man spela väldigt bra golf, säger fjolårets slutspelsvinnare Justin Thomas.