Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Nya bevisen – Ryssland och Qatar köpte sina VM

USA har utrett både Ryssland och Qatar för hur de två länderna fick VM i fotboll 2018 respektive 2022. Nu har åtalet släppts där det nu är bevisat hur de två länderna mutade sig till mästerskapen.

Det har spekulerats fram och tillbaka i hur Ryssland och Qatar lyckades få VM 2018 och VM 2022. De två länderna har flera gånger anklagats för att ha köpt mästerskapen genom mutor. Det har dock stannat vid spekulationer.

Nu behöver dock ingen spekulera längre.

Nu finns det tydliga bevis som visar på hur de två mästerskapen köptes.

Det är USA som nu släpper bevisen och hela åtalet mot det internationella Fotbollförbundet, FIFA, där man nu kan visa på hur mutor delades ut av både Ryssland och Qatar och det är ingen smickrande läsning för flera toppar inom den internationalla toppfotbollen.

LÄS MER: Brolin om tuffa tiden i Leeds och hur han tröttnade på fotbollen

En som pekas ut är tidigare vicepresidenten i FIFA, Jack Warner, som enligt åtalet ska ha fått mutor på 50 miljoner kronor.

”Mellan november 2010 och april 2011 tog Jack Warner emot totalt 5 miljoner dollar, via över 20 separata banköverföringar till ett konto registrerat i Trinidad och Tobago. Överföringarna gjordes från totalt tio olika skalbolag som alla var registrerade i skatteparadis som Cypern, Anguilla och Brittiska Jungfruöarna”, står det i de dokument som nu gjorts offentliga.

Dessutom ska tre sydamerikanska Fifa-medlemmar ha fått betalt för att rösta på Qatar, två av dem är döda medan den tredje – Ricardo Teixeira, tidigare ordförande i det brasilianska fotbollsförbundet, bor i Brasilien.

I samma omfattande åtal lägger åklagarna fram anklagelserna mot flera mediebolag som ska ha mutat fotbollsledare för att säkra tv-rättigheter.

Bland annat misstänks Hernan Lopez and Carlos Martinez, tidigare höga chefer på tv-bolaget 21st Century Fox, för att ha mutat fotbollsledare med miljontals dollar för att få tillgång till sändningsrättigheter både 2018 och 2022.

LÄS MER: Bertil "Bebben" Johansson oroas av coronakrisen

Jack Warner är dock långtifrån ensam om att pekas ut. Enligt åtalet som nu alltså har släppts pekas hela 22 personer ut i FIFA:s exekutivkommitté ut för att de ska ha tagit mutor för att rösta på först Ryssland och sedan Qatar som värdländer för de två mästerskapen.

LÄS MER: Anton Turkalj är göteborgaren som ska erövra världen

Det här är inte första gången som ett världsmästerskap i fotboll omges av mutor. För FIFA har tidigare erkänt att det förekom mutor både när Frankrike fick sitt VM 1998 och när Sydafrika fick sitt mästerskap 2010.

– De missbrukade det förtroendeuppdrag de hade och har orsakat allvarliga och bestående skador hos Fifa. Pengarna de stoppade i egen ficka tillhörde den globala fotbollen och var avsedda för utveckling och marknadsföring av spelet, sa FIFA:s ordförande Gianni Infantino till Fifas hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.