Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Granqvist och Victor Nilsson-Lindelöf med flera när fotbollslandslaget tränade på Friends arena under söndagen.

Nya backlinjen drillas: "Käften går hela tiden"

Sveriges försvar var en akilleshäl under Erik Hamrén-eran. Nu har Janne Andersson kommit in och försöker drilla den nya backlinjen.

Ett lag utan etablerade stjärnor måste slita som ett kollektiv. Så lyder klyschan – och precis så verkar Janne Andersson vilja att Blågult spelar mot Nederländerna. Speciellt fokus ligger på backlinjen, som under Erik Hamrén ofta var landslagets svagaste länk. Flera spelare har pratat om bristen på vettigt taktiskt tänk och tydliga... ja, brist på tydlighet överlag.

Inför matchen mot Nederländerna drillas spelarna stenhårt i den Anderssonska skolans försvarsspel och nyckelordet tydlighet dyker upp direkt när spelarna får prata om det nya upplägget.

- Det har funkat bra, vi har nött väldigt mycket. Det är väldigt tydligt vad vi vill göra, vi har många genomgångar. Vi vet exakt hur vi vill spela. Alla vet precis vad vi ska göra, och det underlättar. Man blir trygg i det. Det känns bra på träningarna, säger vänsterbacken Ludwig Augustinsson.

"Spelarna blir trygga"

Erik Hamrén kunde ompröva idéer under sina många år. Janne Andersson kommer in med en tydlig kravbild och ställs mot Nederländerna i ett VM-kval direkt.

TT: Hjälper det?

- Ja, verkligen. Tydligheten hjälper så otroligt mycket. Spelarna blir trygga, man vet vad man ska göra, fortsätter Augustinsson.

Om det blir han eller Oscar Wendt på vänsterbacken mot Nederländerna är oklart. Victor Nilsson Lindelöf verkar däremot helt given bredvid Andreas Granqvist på mittbacken. Han stärker bilden av att landslaget har satts i skolbänken vad gäller Janne Anderssons försvarsspel.

- Det är en ny tränare så vi har gått igenom väldigt mycket taktiska saker, det är väl den största skillnaden. Vi har verkligen gått igenom vad vi vill göra på planen. Det är lite skillnader, skulle jag säga, generellt, säger Benfica-stjärnan.

- Vi måste hålla det kompakt och plocka upp löpen och jobba för varandra. Det är det jag skulle säga är det viktigaste.

Käften går på Granqvist

Ledare för hela laget är numera Andreas Granqvist. Janne Andersson gav den 31-årige skåningen en kaptensbindel, ansvaret att hålla ihop backfyran på planen och rollen som hans egna språkrör ute på planen.

- Han var ledare i Hamréns landslag med, även om han inte var kapten. Det är ett bra val av kapten och en fantastisk person, säger Ludwig Augustinsson.

TT: Han snackar väldigt mycket. Käften går?

- Ja han pratar mycket. Käften går hela tiden – men det är bra snack och underlättar mycket. Det är nödvändigt.