Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tjeckiens Denisa Krizova jublar efter 4–2–målet mot Sverige.

Ny tung VM-förlust för Damkronorna

OS-fiasko i fjol och nu är Damkronorna illa ute i VM. Efter andra raka förlusten, 3–5 mot Tjeckien, riskerar Sverige att både missa kvartsfinal och degraderas från toppdivisionen.

Damkronorna slutade sjua i OS förra säsongen – sämsta OS-resultatet i historien – men andades ändå optimism inför VM under nya förbundskaptenen Ylva Martinsen som ersatt Leif Boork.

Men efter två raka förluster i VM i finländska Esbo ser det dystert ut. Nu krävs segrar i de två återstående gruppmatcherna mot nykomlingarna Frankrike (på söndagen) och Japan (tisdag), annars missar svenskorna kvartsfinal och blir degraderade från högsta divisionen.

Sverige har aldrig varit utanför toppdivisionen i VM.

- Vi har ändå visat upp mycket bra grejer så jag är inte orolig. Det här är en stark grupp full av energi och glädje som håller ihop ända in till mållinjen, sade lagkaptenen Emma Nordin som gjorde ett mål (2–1) och en assist.

Tappade allt

För andra matchen i rad började Damkronorna starkt, för att sedan tappa och förlora.

Mot Tyskland blev 1–0-ledning till förlust med 1–2 efter straffar.

Mot Tjeckien ledde svenskorna med 2–1, men släppte in tre raka mål.

Fyra raka utvisningar i andra perioden blev början till slutet. Tjeckien gjorde mål på två av dem.

- Vi släpper till två mål, det är matchavgörande moment. Det tar mycket energi. Sedan måste vi bli ännu mer effektiva i powerplay, sade Nordin vars lag gjorde ett mål på tre numerära överlägen.

"Blir passiva"

Tjeckien gjorde två på fem.

- Utvisningarna är en följd av att vi blir passiva. Vi frångår matchplanen i början av andra perioden och sedan gör vi ett hyfsat försök i slutet. Men då har vi redan gett bort matchen, sade Martinsen och fortsatte:

- Alla i omklädningsrummet är jättebesvikna, men vi är eniga om att prestationen inte är tillräckligt bra för att vinna. Man vinner inga matcher när man inte är där ute och spelar.

Förutom två insläppta mål i numerärt underläge släppte också svenskorna till två mål efter tjeckiska tekningsvarianter. Både kvitteringen till 1–1 genom Natalie Mlynkova och 4–2 av Deniza Krizova kom på snarlika sätt efter tekning.

Hanna Olsson och Emma Nordin gjorde de svenska målen i en stark öppningsperiod och Erika Grahm reducerade till 3–4 med drygt två minuter kvar och målvakten Sara Grahn utplockad.

Fanny Rask, som stod för två assist, hade ett jätteläge att kvittera, men i stället kunde Tereza Vanisova göra 5–3 i tom bur.