Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ny trippel i Bolts gnistrande avskedsföreställning

Friidrottens största tackade för sig med en magnifik uppvisning på den korta stafetten. Med guldet med Jamaica tog Usain Bolt sin tredje OS-trippel och skriver in sig i historieböckerna. - Jag är bara lättad, glad och stolt, säger han efter loppet.

Det var som att han aldrig ville lämna den scen som han har gjort till sin egen under tre raka OS. Usain Bolt gick runt på Olympiastadion, vinkade till Rio-publiken, sög in atmosfären samtidigt som ropen "U-sain Bolt, U-sain Bolt" ekade inne på arenan.

Det här var hans sista OS-show.

Och den blev precis som han hade tänkt sig.

Bolts olympiska historia spänner över åtta år och har varit uteslutande fantastisk från första början. Nu var det bara slutpunkten som skulle sättas dit, och Usain Bolt gjorde det precis som han brukar. Genom att, helt enkelt, springa fortare än alla andra.

- Jag är bara lättad. Det hände. Jag är glad och stolt över mig själv, att det blev verklighet.

USA diskades

Jamaica var favorit till att försvara sitt guld på 4x100 meter, men som alla vet är den korta stafetten en lite lurig gren. Någon kan tappa pinnen, någon kan göra en riktigt dålig växling. Det ödet drabbade nu USA, som efter överväxling diskades och blev av med sitt brons till Kanada.

Jamaicanerna gjorde däremot det de skulle, men pressades oväntat hårt av Japan. Det var knallhårt efter att Asafa Powell, Yohan Blake och Nickel Ashmeade hade gjort grundarbetet på de tre första sträckorna.

- Mitt lag var där för mig i kväll. Så länge vi skulle få runt stafettpinnen var jag aldrig orolig, säger Bolt.

När han själv fick pinnen i handen och lade i en extra växel på upploppet var det spel mot ett mål. Sprintkungen gled iväg, så där majestätiskt som bara han kan, under det som var hans sista 100 olympiska meter i karriären.

Tre gånger tre guld

Mållinjen korsades efter 37,27 sekunder, drygt tre tiondelar före Japan, och Usain Bolts unika trippla guldtrippel var fullbordad.

100 meter, 200 meter och korta stafetten – Bolt har vunnit allt i tre raka OS. Hans egen förklaring?

- Hängivenhet. Jag ville det mest. Jag var aldrig nöjd.

Inte förrän nu, för jamaicanen har sagt att det inte blir några fler olympiska spel för hans del.

Kanske är det klokt. Segertiderna i Rio vittnar om att Bolt, som fyller 30 under söndagen, trots allt har sina allra bästa dagar bakom sig.

Och så mycket mer har han inte heller att bevisa.

Minnet av hans totalt nio OS-guld kommer att leva för evigt.