Den snabbskrinnande William Karlsson får extrafart via en tackling. Nästa säsong kommer spelarnas och puckens rörelser att följas precist i realtid, vilket ska ge ny statistik.
Den snabbskrinnande William Karlsson får extrafart via en tackling. Nästa säsong kommer spelarnas och puckens rörelser att följas precist i realtid, vilket ska ge ny statistik.

Ny teknik följer puck och spelare i NHL

Hur hårt skjuter Erik Karlsson? Och hur mycket sliter egentligen Gabriel Landeskog på isen? Nästa säsong inför NHL ny teknik för att i detalj följa pucken och alla spelare på isen, för att ge tittarna mer statistik att bita i.

ANNONS
|

Med hjälp av omkring femton antenner, fyra kameror, puckar med inbyggda sensorer och ett mikrochip på varje spelares axelskydd ska statistiknördarna som följer NHL få mer data att bita i nästa säsong.

NHL har låtit tyska Fraunhofer institute ta fram tekniken för att kunna följa puckens och spelarnas rörelser på isen i realtid. 2000 gånger i sekunden mäts puckens position med centimeterprecision. Spelarna får nöja sig med att följas 200 gånger per sekund.

Pucken testades noggrant

Just att förvandla den klassiska gummipucken till ett högteknologiskt föremål visade sig vara en rejäl utmaning.

ANNONS

- Mycket tester har gjorts när det gäller puckens prestanda. Både när det gäller hållbarheten men också hur den är att spela med. Pucken själv är verkligen något som inte liknar något annat, säger affärsutvecklaren David Lehanski till kanadensiska CBA.

Pucken måste aktiveras innan match, och stängas av efteråt. Det blir lite nytt att tänka på för de materialansvariga och domarna inför varje match.

- Vi kan direkt upptäcka passningar, skott och positionering precist. Det kommer att bli lika träffsäkert när det gäller att följa spelarna – deras rörelser, fart, tid på isen, vad som helst, säger NHL-kommissionären Gary Bettman till ligans sajt.

Ska locka yngre

Tanken är att den nya datan ska tilltala en yngre publik, och kanske till och med locka nya att intressera sig för sporten.

- Att vara i framkant med innovationer är bra för vår sport, och framför allt för våra fans, säger Bettman.

ANNONS

Tekniken kommer att testas i helgens All star-evenemang, och har tidigare provats under två reguljära ligamatcher i Las Vegas i samband med teknikmässan CES.

- Otroligt nog, inom ramen för vår 61 gånger 26-metersrink, så skrinnade Brent Burns och Jonathan Marchessault vardera omkring en halvmil. Och William Karlsson åkte 32 kilometer i timmen. Och det här är bara toppen av isberget. Användningsområdena är oändliga, säger Bettman.

TT

ANNONS