Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Josephine Karlsson och hästen Nolita de Loubet är ett av ekipagen som tävlar i Riders League i Billdal. Bild: MATHILDA AHLBERG

Ny tävlingsform ska locka folk till Billdals Horse Show

Under säsongen har en helt ny tävlingsform testats vid olika tävlingar runtom i Sverige. Konceptet beskrivs som ett sätt att föra samman hästhoppning med trav och galopp.
– Det verkar som ett rolig format, säger hemmahoppet Josephine Karlsson.

Från torsdag till söndag arrangeras Billdal Horse Show på Billdals ridklubb i Göteborg. Bland annat kommer det vara Grand Prix-tävlingar, men även lägre klasser från 1,20-hinder och uppåt.

– Det kommer vara många roliga klasser, säger tävlingsledaren Carina Olofsson.

En av de mest spännande klasserna på förhand är det nya Riders League. Där tävlar de olika ekipagen i heat mot varandra, som en slags blandning av hästhoppning och exempelvis trav och galopp.

Det är huvudsponsorn ATG som tagit initiativet för att föra de olika hästsporterna närmare varandra.

– Jag tror det kan bidra till att få folk som tidigare varit intresserade av trav att även tycka det är spännande med hästhoppning, säger Carina Olofsson.

De närmare 70 ekipagen kvalar under fredagen. Därefter delas de 40 bästa in i fem heat där de tio finalisterna ska utses. Finalen går på lördag kväll.

Under året har den nya tävlingsformen testats på fem tävlingar innan turen nu kommit till Billdal. Det hela är mycket noga planerat med nio minuters paus mellan heaten, och det kan också förekomma ökade dopingkontroller.

Testperiod

I våras testades konceptet i ett projekt som kallades Test edition 1 med tävlingar i Strömsholm, Flyinge och Borås, och i somras beslutade Svenska Ridsportsförbundet tillsammans med ATG om en fortsättning. Test edition 2 hölls i Sundbyholm, Flyinge och kommer nu till Billdal.

– Vi arrangörer var och tittade när Riders League avgjordes i Flyinge tidigare i oktober för att lära oss mer om hur det fungerar, säger Carina Olofsson.

Bland hemmahoppen till helgen finns Josephine Karlsson som bland annat tog brons på utomhus-SM på Åby förra året, och som även har en del Grand Prix-segrar på meritlistan. Hon ser fram emot att få prova på Riders League i helgen.

– Jag har bara följt det på avstånd eftersom jag varit skadad men det verkar som ett rolig format, säger hon.

Det ligger en del prestige bakom Riders League. Varje heatvinnare vinner 5 000 kronor och för den som vinner finalheatet ligger 30 000 kronor i potten.

Bra för sporten

Josephine Karlsson tror konceptet är bra för sporten.

– Det blir lite "showigare" med mer medieexponering i och med sändningar via webb-tv. Sedan kommer man kunna satsa pengar på tävlingarna och det blir ytterligare ett spänningsmoment.

Josephine Karlsson är tillbaka efter att ha slitit av korsbandet i höstas. Det har lett till att hon fått brist på hästar och det är inte säkert att hon även deltar i Grand Prix på söndag. Klart är att hon finns med i Riders League på hästen Nolita de Loubet.

– I och med att jag varit skadad har jag förlorat några hästar och fått börja om från början på vissa sätt. Men jag är väldigt motiverad och de hästarna jag har är inte slitna trots att det är sent på säsongen.

Och skadan oroar inte längre.

– Det har varit mycket rehab med knät men eftersom man som ryttare är ganska statisk så är belastningen inte lika hög som i exempelvis fotboll eller handboll. Jag kan inte löpträna för fullt riktigt ännu men annars går det bra, säger hon.

ATG Riders League

Upplägg: Kval på fredag och final med heat samt Winning Round på lördagen.

Hinderhöjd: 1,35 meter i kvalet och 1,40 meter i Winning Round

Antal deltagare: Ca 70 st.

Pris: 5 000 kronor för varje heatsegrare och 30 000 kronor för den som vinner Winning Round.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.