Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sverige besegrade Ungern i ett handbollsdrama i VM i Danmark.

Ny svensk VM-seger – men Gottfridsson skadad

Fem matcher, fem segrar. Sverige har skaffat sig ett kanonläge i handbolls-VM efter ännu ett drama, 33–30 mot Ungern. Men Jim Gottfridssons skada grumlade segerglädjen.

Handbollslandslaget fortsätter att slita en hel del på fansens nerver under gruppspelet i Köpenhamn. Bara ett dygn efter slutsekundsdramat mot Qatar bjöd Sverige på en ny rysare mot Ungern.

Det blev ett lyckligt slut den här gången också, även om Jim Gottfridsson dessvärre fick följa slutet liggande skadad vid sidlinjen.

- Jag såg inte vad som hände, men det såg inte alls bra ut när han låg där. Det förstör lite, jäkligt synd. Han är en av våra viktigaste spelare, säger lagkompisen Lukas Nilsson till TV3.

- Han är en ledare på planen och styr spelet mycket. Så det är surt. Vi vet inte hur det är med honom, men vi håller tummarna och hoppas innerligt att det inte är något allvarligt, Han såg ut att ha väldigt ont, säger Kim Andersson.

Svag start

Det var en trög start på matchen som ännu en gång satte Sverige i ett lurigt läge. Efter en inspirerad start av Kim Ekdahl Du Rietz, med två mål och en assist direkt i matchinledningen, gick det svenska anfallsspelet i baklås.

När Ungern ledde med 9–5 anade förbundskapten Kristján Andrésson oråd. Han tog timeout och bytte in Lukas Nilsson – en av de stora hjältarna mot Qatar – i stället för Ekdahl Du Rietz som blev allt blekare. Då lyfte Sverige så sakteliga.

När just Nilsson satte sitt första mål för kvällen var Sverige i kapp till 11–11. I paus hade Blågult övertaget med ett mål och i mitten av andra halvleken hade ledningen växt till 27–24, efter två raka mål av den fortsatt stekhete Mattias Zachrisson.

- Vi mötte ett fysiskt starkt lag, men vi visste att vi är starka i 60 minuter, säger Lukas Nilsson till TV3.

"Gotte" skadad

Men i samband med det blev den svenske mittnian Jim Gottfridsson liggande skadad. "Gotte" fick hjälpas av planen och fick omedelbart högervaden lindad, en skada som i värsta fall innebär att VM är över för den blågule speldirigenten.

Då fick Ungern vittring på nytt.

Vid 29–29 och fem minuter kvar var det helt öppet, men en lysande Lukas Nilsson satte 30–29 och Sverige hade åter kommandot. Hampus Wanne, som framgångsrikt ersatte Jerry Tollbring i startsjuan, spädde på till 31–29 och såg till att läget blev ännu lugnare.

Nilsson satte till slut spiken i kistan med 32–29, hans sjunde mål för kvällen i Royal Arena, och Sverige får med sig maximala fyra poäng till mellanrundan i Herning.

- Vi kan inte avsluta på ett bättre sätt. Man kan inte göra det bättre än vad vi har gjort, med fem segrar av fem möjliga, säger Lukas Nilsson.

I Herning väntar Tunisien på lördag, Norge på måndag och Danmark på onsdag.