Martin Ponsiluoma (till höger) blev trea i Nove Mesto.
Martin Ponsiluoma (till höger) blev trea i Nove Mesto.

Ny svensk skidskytteskräll: "Förstår knappt"

De svenska skidskytteskrällarna fortsätter i världscupen. Martin Ponsiluoma följde upp herrarnas stafettseger i helgen med en sensationell pallplats i sprinten i Nove Mesto, Tjeckien.

ANNONS
|

23-åringens felfria skytte tillsammans med en fin fart i spåren bäddade för tredjeplatsen. I mål var han 54,2 sekunder efter norske giganten Johannes Thingnes Bø som vann 21 sekunder före ryssen Aleksandr Loginov.

Efter målgången blev det en lång väntan där han fick se konkurrent efter konkurrent köra i mål på en långsammare tid.

"Visste inte vad jag skulle göra"

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Det var bara att stå och kolla och hoppas. Jag förstod inte riktigt när jag gick i mål att det skulle blir så bra och var chockad. Jag tänkte att det kanske skulle bli topp sex. Men skyttet var perfekt och så gjorde jag ett väldigt bra spurtvarv, säger Ponsiluoma till TT.

ANNONS

För 23-åringen, som tidigare varit 18:e som bäst i ett individuellt lopp i världscupen, är tredjeplatsen en kross av det tidigare personbästat från säsongspremiären. Stafettframgången i helgen gav extra energi och han känner tydligt att han utvecklats sedan i fjol.

– Jag har blivit mycket starkare än förra året och tagit ett stort kliv. Jag känner att jag hängt med mycket bättre och har fått en bra träning under många år. Vi är ett bra gäng som sporrar och pushar varandra varje dag. De är hur glada som helst nu, och det är knappt så att man förstår det själv. Man märker att det är väldigt stort, helt fantastiskt.

VM-stafetten ett mål

Trots pangstarten i år är målsättningen för resten av säsongen är inte förändrad för skrällsvensken.

– VM är ett väldigt stort mål och att få åka stafetten där vore väldigt kul. Vi har en väldigt bra chans där.

Landslagskollegorna var i sin tur långt efter täten i sprintloppet över tio kilometer. Jesper Nelin slutade 31:a efter två bom, Sebastian Samuelsson blev 52:a med tre bom, Torstein Stenersen blev 58:a och sista svensk vidare till jaktstarten på lördag, medan Peppe Femling blev 88:a efter fyra bom.

I Hochfilzen i helgen vann de svenska herrarna, med Ponsiluoma i laget, en överraskande seger i stafett. Lite tidigare slutade damlaget tvåa i sin stafett. Ponsiluoma tog med tredjeplatsen därmed säsongens tredje svenska pallplats, den första individuellt.

ANNONS
ANNONS