Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ny svensk cykelsuccé: Fahlin vann i Vårgårda

Det går bra för svensk cykel nu. Dagen efter Jenny Rissveds OS-guld skrällvann hjälpryttaren Emilia Fahlin världcuptävlingen i Vårgårda. - Det är så jäkla häftigt, säger 27-åringen till GP.

I princip hela världseliten var på plats i Vårgårda. Emma Johansson, som tog OS-silver i Rio, saknades. Hon är i slutet av sin karriär och ville vara med på OS-avslutningen.

Men OS-guldmedaljören Anna van der Breggen, Nederländerna, och OS-bronsmedaljören Elisa Longo Borghini, Italien, var favoriter på plats. Den regerande världsmästaren Liz Armitstead likaså.

Det största svenskhoppet var Emilia Fahlin, med en egen målsättning på topp tio. 

Rörd vinnare

Den 27-åriga cyklisten från Örebro var hjälpryttare åt Emma Johansson när hon tog silver i Rio. Fahlin gjorde grovjobbet och var med i utbrytningen i Vårgårda, men de sista meterna visade hon ingen respekt för startfältet när hon chockade alla och spurtade hem segern.

- Det är en enorm häftig upplevelse. Det är inte lätt att få till ett resultat så ofta, jag har nästan aldrig chansen. Jag brukar inte ens få gå med i utbrytningar. Och att göra det här med familjen på plats och Vårgårda som sätter upp en grym cykelfest, säger hon.

Tvåa i spurten blev Lotta Lepistö och trea blev Chantal Blaak.

Inför säsongen bytte Fahlin stall från Honda till italienska Ale Cippolini. Ett högst medvetet val.

- Vi har ett par tjejer som är generellt starka. Men vi inte de här absoluta stjärnorna. Därför jag anslöt till det här laget i år. Det har varit otroligt viktigt för mig att få fler chanser.

Och snacka om att vinna rätt lopp, i sin första världscupseger.

Det var inte bara på hemmaplan, utan en historisk TV-satsning på damcyklingen. Loppet hade fyra timmars sändningstid i SVT och för första gången sände internationella Eurosport, som når 300 miljoner tittare världen över, två timmar från ett enbart damevent i cykling. Inga herrtävlingar fanns i anslutning.

- Det var verkligen riktigt vältajmat. Det är bra att få till det när det syns. 

Kramade om sina föräldrar

Emilia Fahlin kramade om sina föräldrar efter segern, Hon sade till SVT direkt efter loppet att hennes enda tanke i huvudet var att hon cyklade sina livs sista kilometer.

Det går riktigt bra för svensk cykel nu. 27-åringen fick inspiration från Jenny Rissveds som vann OS-guld i mountainbike under lördagen.

- Vi satt och tittade på Jennys guldlopp igår. Jag var stolt svensk och jag fick rysningar
och allt. Vi vet att hon är bra, men att vinna på det sättet på sitt första OS är helt otroligt, säger hon.

Närmaste två månaderna väntar både EM i Frankrike och VM i Qatar för Sveriges nyaste cykelstjärnskott. Vem vet, nästa OS kanske hon är toppåkare och medaljhopp. 

- Jag kan aldrig bli någon Emma Johansson, vi är helt olika. Men jag är sugen på att se vart jag kan hamna. Vi behöver steppa upp nu efter henne här hemma. Jag hoppas OS--medaljerna ger effekt. Tjejer på cykel är alltid kul att se, säger Emilia Fahlin. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.