Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Mattias Karlsson slog veteranen Kalinikos Kreanga och Sverige besegrade Grekland i bordtennis-EM.

Ny storseger tog Sverige till kvartsfinal

Sveriges herrar är klara för kvartsfinal i bordtennis-EM. Det blev en överlägsen seger med 3–0 mot Grekland, precis som mot Ryssland i premiären.

Anton Källberg, som inledde passivt i onsdagens match mot Ryssland, var nu med från första poäng. Det gav en säker seger i tre raka set mot regerande junior-Europamästaren Ioannis Sgourpopoulos. I tredje set visade Källberg prov på stora kvaliteter när han gick från 3–7 till 10–7 och slutligen 11–8.

Kristian Karlsson visade sedan hur man hanterar defensivspelare. Gionis Panagiotis tillhör de bättre i världen, men för Karlsson blev han ett enkelt byte.

Mattias Karlsson tappade första set mot Kalinikos Kreanga, veteranen som hunnit bli 45 år men fortfarande håller hög kapacitet. Mot svenskens stenhårda artilleri kom han ändå till korta.

- Det gäller bara att inte ge honom för mycket tid. Han har svårt för mitt tempo, säger Mattias Karlsson.

Karlsson tappade första set trots ledning med 10–4. I andra trampade han gasen i botten. Från 5–2 i andra till 11–0 i tredje set tog Mattias Karlsson 17 raka poäng.

Ägde matchen

Även de svenska damerna hade goda förhoppningar om att ta sig till kvartsfinal.

I den avgörande matchen mot Ungern fanns alla möjligheter, men uttrycket "att vara bäst när det gäller" levde Sverige inte upp till.

Matilda Ekholm inledde med att möta Georgina Pota, som hon haft stora framgångar med i dubbel. Ekholm ägde egentligen matchen, hade 9–7 i första set och tre setbollar i andra, men hamnade ändå i underläge, 0–2. I skiljesetet tog sig Sverigeettan fram till 10–9 och matchboll. Efter ett raffinerande drama stod dock Pota som vinnare med 12–10 vilket gav 1–0 i matcher för Ungern.

Knappa förluster

I andra matchen upprepade sig den trista blågula historien. Efter stor dramatik tog sig Li Fen fram till 10–9 i skiljeset och matchboll mot Dora Madarasz. På nytt slutade det med 12–10 i setet och 2–0 i matcher för Ungern.

- Vi tar tyvärr inte vara på chanserna och de är bättre än oss i de avgörande lägena, säger förbundskaptenen Peter Sartz.

Linda Bergström gjorde ett tappert försök att hålla liv i matchen. Även hon fick till ett skiljeset, men längre än till ledning med 9–8 kom hon inte. Szandra Pergel vann till slut med 11–9.

- I de här sammanhangen måste man hantera situationen knivskarpt, det räcker inte att bara spela bra, säger Sartz.

I stället för spel om medaljerna väntar nu placeringsmatcher för de svenska damerna.