Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: KIM HONG-JI
Bild: KIM HONG-JI

Ny rapport slår larm – barn inom konståkning mår dåligt

En extern utredning visar att konståkningen har stora problem med emotionella övergrepp såsom förödmjukelse och kroppshets – något som leder till psykisk ohälsa bland utövarna.
Barn i åldern tio till tolv år uppges visa samma nivå av oro som barn med ångestdiagnoser.

Kulturen inom konståkning har flera gånger ifrågasatts, och efter en stor granskning av DN förra året beslöt Svenska konståkningsförbundet att tillsätta en extern utredning av hur åkare, ledare och föräldrar inom sporten ser på miljön de verkar i.

På fredagen släpptes en första delrapport – och resultaten är alarmerande. Bland annat slås det fast att emotionella övergrepp är vanliga inom svensk konståkning, och att åkare ofta utsätts för elaka kommentarer och utfrysning.

Rapporten baseras på en anonym webbenkät där 638 fullständiga svar inkom, samt på djupintervjuer. Resultatet har sedan sammanställts av barnpsykologen Klara Edlund samt Magnus Winter, idrottspsykologisk rådgivare. De två slår i delrapporten fast att åkare utsätts för emotionella övergrepp av tränare såsom förödmjukelse inför andra, och kroppshets .

Påtagligt lidande i vardagen

Träningsmiljön inom konståkning är omvittnat hård, och elitsatsningen börjar ofta i mycket låg ålder. I rapporten skriver författarna att barn i åldern tio till tolv år rapporterar en hög förekomst av oro: ” Dessa åkare rapporterar samma nivåer av oro som barn med ångestdiagnoser.”

– Nivåerna visar en indikation på vad vi kallar klinisk problematik, vilket betyder att man har så mycket besvär att det finns påtaglig påverkan och lidande i vardagen, säger Klara Edlund till DN, och fortsätter:

– Barn i generell population har en ”snittpoäng” på 13 på det här mätinstrumentet medan barn med ångesttillstånd har cirka 22. Åkarna i vår utredning ligger mellan 21 och 23. Jag tycker att det är bekymmersamt.

Även beteende som är fysiskt hotfulla förekommer enligt utredningen inom konståkning, och andra missförhållanden såsom utfrysning, utskällning och bestraffning är enligt rapporten återkommande.

– Utredningen är nedslående och mycket allvarlig. Den visar att problemen är mer utbredda än vi tidigare trott. Varje åkare som mår dåligt är en åkare för mycket, vi måste ha en “nollvision”, säger Katarina Henriksson i en kommentar på Svenska konståkningsförbundets hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.