Ebba Andersson.
Ebba Andersson. Bild: MATHIAS BERGELD

Ny pallplats för Andersson – Kalla frustrerad

Therese Johaug var oslagbar, igen. Ebba Andersson var på pallen, igen. Och Charlotte Kalla var missnöjd, igen.
– Det känns segt, säger den svenska storstjärnan.

ANNONS
|

Efter en fantastisk fjolårssäsong som kumiinerade i fyra OS-medaljer har Charlotte Kalla i år haft det tuffare att hitta storformen. I Ulricehamn stod hon åter för en insats som var långt ifrån vad vi vant oss vid. Hon slutade på 13:e plats och tvingades konstatera att segraren Therese Johaug i dag är på en helt annan nivå.

– Det är imponerande. Det är stora avstånd. Jag tänkte inför säsongen att hon skulle bli svår att slå, och som hon har levererat, säger Kalla.

Svenskan var hela en minut och 20 sekunder efter Johaug – på bara 10 kilometers åkning.

– Det är jättelångt, konstaterar Kalla om tidsdifferensen.

ANNONS

Hur känns kroppen?

– Det känns segt. Jag saknar återhämtning, det är inget flyt i åkningen i dag, säger Kalla.

Någon omedelbar idé om hur formen ska förbättras hade hon inte heller.

– Nej. Jag ska gå och åka av mig nu, sa hon sammanbitet och lämnade pressuppbådet.

"Inte en av favoriterna"

Desto gladare var 21-åriga Ebba Andersson som under säsongen gått från lovande talang till färdig världsstjärna. Efter en rafflande sekundstrid med Astrid Jacobsen fick hon nöja sig med bronset i Ulricehamn – men hyllades som en vinnare av den stora publiken.

– Jag är såklart nöjd att få kliva upp på pallen här hemma inför hemmapubliken. Det var galet därute, med en massa folk som hejade på oss. Så jag är väldigt glad att jag lyckades ta en pallplats här, säger Ebba Andersson.

Med en månad kvar till VM är det hon, inte Kalla, som ses som det största svenskhoppet på distansloppen. Men själv vill hon gärna tona ner förväntningarna.

– Jag ser inte mig själv som en av favoriterna. Jag ska förbereda mig som inför varje lopp och göra mitt allra bästa, för det är stor konkurrens från de andra tjejerna som också har VM som sitt stora mål i år, säger Andersson.

ANNONS

Therese Johaug fortsätter att krossa allt motstånd efter sin ceomback från dopningsavstängning. I Ulricehamn kom hennes åttonde seger på lika många försök, och segermarginalen var övertygande 23 sekunder.

– Min form är bra, var hennes egen summering.

Även Johaug – som missade 2017 års tävlingar i Ulricehamn – var imponerad över stämningen utmed banan.

– Publiken var helt galen, säger den överlägsna norskan – som blir storfavorit i VM i Seefeld.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS