Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hanna Johansson går i väntans tider. I höst kommer hon genomgå karriärens fjärde fotoperation. Bild: NICKLAS ELMRIN

Ny operation väntar – då kan karriären vara över

Hon spelade hela finalserien skadad när Högsbo tog ett osannolikt SM-silver, men det satte sina spår. Nu väntar en fjärde fotoperation för Hanna Johansson i höst och frågan är om den landslagsmeriterade Högsbospelaren har gjort sitt på basketplanen. – De tankarna finns absolut, säger Hanna Johansson.

Det är halvtid i EM-mötet mellan Sverige och Frankrike när GP får en pratstund med Hanna Johansson. Högsbospelaren hade kunnat vara på planen i Riga om inte kroppen satt stopp. Hon var kallad till de sista träningslägren inför mästerskapet, men tvingades att tacka nej.

– Man vet aldrig om man hade tagit sig hela vägen, men det hade varit väldigt roligt att vara med på lägren och en ära om man hade fått vara med i laget så det är lite tråkigt att det inte gick, säger Hanna Johansson.

Det är en påfrestande säsong som Johansson har bakom sig. 30-åringen var den stora nyckelspelaren i Högsbos makalösa slutspelsresa som slutade med ett SM-silver efter en tät serie mot A3 Basket från Umeå. Samtidigt kämpade centern hårt med skadeproblem.

– Jag hade både väldigt mycket problem med min fot och skadade också mitt ena knä i näst sista finalmatchen så det var båda de grejerna, säger Johansson.

Knäet är inte helt återställt ännu, men åtminstone på bättringsvägen. Foten är ett större bekymmer och det har den varit under stora delar av hennes karriär.

Johansson kommer i höst att genomgå en operation, som blir hennes fjärde fotoperation varav den tredje i samma fot. Den här gången kommer hon också låta det ta den tid det behöver.

– De tidigare gångerna så har jag bara skyndat på allting och opererat så snabbt som möjligt och sedan sett till att vara tillbaka så snabbt som möjligt. Nu kommer jag inte göra så. Läkarna har sagt att det är bättre att låta svullnaden gå ned ordentligt innan operationen görs och det ska jag låta den göra, säger Johansson och fortsätter:

– De första två veckorna efter finalserien var över hade jag väldigt svårt att gå. Nu börjar jag kunna gå ganska bra igen, men den är fortfarande svullen och gör ont.

Hur framtiden ser ut efter fotoperationen är i dagsläget oklar. Vad som är helt fastslaget är att Hanna Johansson inte kommer finnas med när Högsbo sätter i gång sin säsong till hösten.

– Just nu vet jag inte så mycket mer än det. Jag får se hur operationen går och håller alla tummar att den blir bra för jag har haft det tufft och kämpigt. Jag får bara ta dagarna som de kommer.

Finns tankarna på att avsluta din karriär?

– Det finns tankar som går åt det hållet. Jag älskar basket och det kommer jag alltid göra. Det är det bästa jag vet, men jag har offrat min kropp i flera år för att kunna spela och man vill kunna ha ett normalt liv efteråt också. Så de tankarna finns absolut, men vi får se hur det blir, säger Hanna Johansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.