Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jamina Roberts blir en svensk nyckelspelare i VM-semifinalen mot Frankrike.

Ny match – ny svensk matchhjälte?

Bundsen, Idéhn, Blomstrand, Mellegård... den ena matchhjälten har avlöst den andra. Så vem blir Sveriges lyckoamulett i VM-semifinalen mot Frankrike? Förbundskapten Henrik Signell har en känsla:

Kanske är Isabelle Gulldén Sveriges stora stjärna. Men när det gäller matchavgörande prestationer har VM visat att det finns många som slåss om den äran i det svenska laget.

Mot Tjeckien var Olivia Mellegård en av matchens bästa på sin vänsterkant, mot Norge stod målvakten Johanna Bundsen för en världsklassinsats och i kvartsfinalen mot Danmark var det Filippa Idéhn som briljerade mellan stolparna samtidigt som Hanna Blomstrand på ett uppoffrande sätt sköt in sig i alla svenska handbollshjärtan. Johanna Westberg, Nathalie Hagman och Ulrika Toft Hansen är andra som har lyft sig över mängden i specifika matcher.

Ny match verkar i princip innebära ny svensk matchhjälte.

Bra på olika

- Det är lite talande för hur vi har jobbat och hur vi ser på den här truppen och individerna i den. Vi spelar med mycket folk, vi har en bred trupp med olika spelartyper som lämpar sig vid olika tillfällen. Mot Danmark, med deras sätt att spela försvar, passade till exempel Blomstrand perfekt med sina genombrott och sin fart, säger Sveriges förbundskapten Henrik Signell.

Han återkommer till att landslaget har jobbat mycket med bredden, att till VM ta ut 16 spelare som alla är bra på olika saker. Så då är frågan: Vem är bra på att dyrka upp världens kanske bästa försvar i kvällens semifinal mot Frankrike?

- De spelar ju ett lite annorlunda försvar än Danmark. Det är svårt att hitta tydliga svagheter hos dem, de står väldigt bra, är fysiskt starka, välorganiserade och taktiskt skickliga. Det är inte lika tydligt vem som passar mot dem, säger Signell.

Sedan funderar han lite till. Och kommer på:

- Jamina brukar vara bra mot Frankrike. Om jag ska nämna någon så har hon gjort bra matcher mot dem.

Krångelknä

Den 27-åriga vänsternian Jamina Roberts har efter en operation i somras fått hygglig ordning på sitt sargade vänsterknä. I VM har hon varit en av Sveriges bästa spelare.

- Det är klart att jag känner att jag har spelat sju matcher nu, men det känns överraskande bra. Vissa dagar kunde jag ju inte gå i trappor tidigare, nu har jag lite ont på uppvärmningen och så men det går bra, säger Jamina Roberts.

Hon var med och tog EM-silver 2010 och EM-brons 2014. Betydelsefulla framgångar, visst, men en VM-medalj trumfar det mesta.

- Det skulle vara sjukt kul. Det är klart att det hade betytt väldigt mycket för vårt lags självförtroende. Men redan nu har vi bevisat att vi är jävligt bra. Vi kanske har tvivlat på det innan eftersom vi inte har fått några bra resultat, men nu inser vi att vi är mycket bättre än vi trodde, säger Jamina Roberts.

Försvar, kontring

En chans som denna kommer inte varje dag och nu gäller det för det svenska laget att tända till på nytt, säger hon.

- Vi är en match från final, det händer ju inte ofta. Sedan kanske vi rider på den här vågen några år till ändå, men man får verkligen passa på nu och inte slarva bort det här i en semifinal. Det är bra att vara topp fyra i världen men vi vill mer.

TT: Varför vinner Sverige mot Frankrike?

- Om vi vinner så är det för att vi får hål på deras försvar och kanske inte har så mycket uppställt anfallsspel utan att vi får målen i första- och andrafas. För om vi ska brottas mot dem uppställt i 60 minuter så blir det jobbigt.

- Försvar, sedan kontring. Det blir nyckeln.

VM-semifinalen Sverige–Frankrike har avkast klockan 20.45.