Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Pixbo P18 jublar i finalen mot Munka-Ljungby för ett år sedan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ny innebandyfest i Göteborg

Knappt tre veckor efter guldjublet i Scandinavium är det återigen dags för innebandyfest i Göteborg. På lördagen startar den 22:a upplagan av Gothia Innebandy Cup.

Sedan premiärturneringen 1994 har Gothia Innebandy Cup varit ett stående inslag i samband med trettondagshelgen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2005 sprängdes gränsen på 400 lag och sedan dess har turneringens anmälningar ökat stabilt upp till de senaste årens noteringar på omkring 450 lag. I år är däremot siffran lägre och turneringsledaren Lena Rönnefors har några funderingar över vad det kan bero på.

– Eftersom måndagen är en klämdag i år är det möjligt att det kan påverka. Lagen är ju beroende av sina ledare och de kanske har planerat något med vänner och familj. Men generellt så går det lite upp och ner och jag tror att det handlar om tillfälligheter, säger hon.

Nyligen tog det svenska herrlandslaget i innebandy VM-guld i Scandinavium, men på grund av det korta tidsmässiga avståndet till Gothia Innebandy Cup kunde turneringen inte dra nytta av innebandyfebern i Göteborg.

– Vi gjorde reklam för vår turnering under VM, men det blir inte effekt direkt. Det är mycket mer långsiktigt än så och det är inget lag som bestämmer sig i december för åka på en turnering, säger Rönnefors.

Klockan 09.00 på lördag spelas turneringens första matcher och sedan följer ett späckat schema. Under fyra dagar ska totalt 1085 matcher spelas, men det är lite av charmen med turneringen tycker Rönnefors.

– Det brukar vara väldigt bra stämning under de här dagarna med matcher från tidig morgon till sen kväll, säger hon.

Någon invigning på premiärdagen kommer det däremot inte att bli i år. I stället firas turneringen på söndagen med två matcher från den svenska Superligan under parollen Gothia Super Match. Först ställs Pixbos damer mot Karlstad och sedan möter herrarna AIK.

– Scandinavium är upptaget på lördag och det är därför det blir på söndag i år. Vi hoppas att det kommer omkring 9000 personer och det brukar vara populärt, särskilt bland de utländska lagen. De från exempelvis Norge och Tjeckien ser fram emot det här väldigt mycket eftersom nivån på spelet är så mycket högre här, säger Rönnefors.

GOTHIA INNEBANDY CUP

När: 3–6 januari.

Ålder: 11–18 år.

Antal lag: 417.

Nationer: Sex.

Matcher: 1085.

Var: 22 planer i 17 olika hallar. Finaler i Lisebergshallen och Valhalla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.