Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kenneth Johansson, hedersordförande i Handbollförbundet Väst, är en av flera kritiska röster till kommunens nya sporthallsbesked. Bild: Christoffer Borg Mattisson, Elina Johansson
Kenneth Johansson, hedersordförande i Handbollförbundet Väst, är en av flera kritiska röster till kommunens nya sporthallsbesked. Bild: Christoffer Borg Mattisson, Elina Johansson

Ny hall planeras – som inte håller måttet

Handbolls- och innebandyförbunden skriker efter hallar som håller måttet. Nu planeras ännu en sporthall i Göteborg – marginellt för liten för sporternas verksamhet.
– Man blir ju helt skogstokig egentligen, säger Ulf Widell på Västsvenska Innebandyförbundet.

Planen går ut på att riva nuvarande Gunnestorpsskolan i Tuve för att ersätta den med en nyare skola i flera plan. I samband med detta har kommunen också planerat för en ny sporthall på området – en hall med måttet 18 gånger 36 meter.

Det är ett besked som får två av de största inomhusidrotterna – handbollen och innebandyn – att rasa.

Problemet? Dessa sporter behöver fullmåttshallar (alltså 20 gånger 40 meter) för sin verksamhet, något som de påpekat gång på gång de senaste åren.

– Hur svårt kan det vara att ta ett beslut att 20x40 ska vara standard? Vi hoppas ju att politikerna till slut ska resa sig och säga ”nu är det slut med småsalar i anslutning till skolorna. Nu bygger vi hallar som kan användas på bästa sätt", säger Kenneth Johansson, hedersordförande i Handbollförbundet Väst och ansvarig för utvecklings- och rekryteringsfrågor.

Johansson menar att det ofta är de kringboende som kliver in och påverkar, då dessa inte vill ha en massa aktivitet i området under kvällar och helger:

– Vi har suttit i flera möten med politiker och tjänstemän i kommunen, och det svaret har vi fått vid flera tillfällen, att det är det det beror på. De boende vill inte vill ha föreningslivet där på kvälls- och helgtid, säger Johansson.

"Blir ju helt skogstokig"

Ulf Widell är förbundschef i Västsvenska Innebandyförbundet. Han stämmer in i kritiken:

– Man blir ju helt skogstokig egentligen. Det finns ingen som lyssnar på vad vi säger, ingen som tar ansvar, och det är ju hela vägen egentligen – från tjänstemän till politiker, säger Widell och fortsätter med en retorisk fråga:

– Redan 2013 hade vi ju en skrivelse till Göteborgs stad där vi bland annat vädjade om att inte riva Lisebergshallen förrän en fullgod ersättningshall finns ... och var står vi nu?

Han menar att Göteborgs stad bör ändra sin policy, och att inställningen från och med nu inte ska vara att bygga gymnastiksalar – det ska byggas sporthallar i stället.

– Vi börjar ju närma oss ett läge där vi bara får säga att ”vi lägger ner hela idrotten i två veckor”, så att kommunen får se konsekvenserna. Sedan krävs det att politikerna måste börja förstå vad idrotten är, att idrotten är någonting som gör samhället i stort bättre i slutändan. Men det inser de inte i nuläget, säger Ulf Widell.

"Finns inget behov"

Anders Ramsby, direktör på Idrotts- och föreningsförvaltningen, har nåtts av kritiken, men pekar på att beslutet tagit utifrån den aktuella skolans behov.

– Det är lokalsekretariatet som beställer hallen utifrån skolans behov. Här rör det sig om en F-6-skola. Det finns inget behov för dem för en större hall än så här. Då bygger inte staden en fullmåttshall, för då ökar kostnaderna, säger han.

Hur mycket ökar kostnaderna egentligen, när det rör sig om två respektive fyra meter extra?

– Jag har inga prisuppgifter här på rak arm. Men samtidigt kan det ju vara så att det helt enkelt inte finns utrymme för en sådan utbyggnad, säger Anders Ramsby.

Stämmer det att det ofta är de närboende i området som sätter stopp för fullmåttshallar i staden?

– Det stämmer att det ofta kommer överklaganden från närboende, men jag har inte fått några indikationer på det just i det här fallet.

Nu när kritiken lyfts, finns en möjlighet att ni kan ändra beslutet och förstora hallen?

– Vi ser ju att föreningslivet har en stark tillväxt i den stadsdelen. Men vi måste samtidigt se till hela staden, och när det gäller fullmåttshallar per capita ligger detta området bättre till än snittet. Här har bedömningen som sagt gjorts att skolan inte behöver en större hall, säger Anders Ramsby.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.