Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: ANDREAS SANDSTRÖM
Bild: ANDREAS SANDSTRÖM

Ny forskning: Fotboll är bra för ditt hjärta

Att vara fotbollssupporter innebär allt från total lycka till avgrundsdjup besvikelse. Men allt det här kan vara bra för dig – det visar färsk forskning från Leeds Universitet.

Innan, under och efter tre viktiga matcher för Leeds United mättes hjärtfrekvensen hos supportrar i åldrarna 20-62. Och resultaten visade att fotbollstittande kan föra med sig positiva effekter på din hälsa.

Hos några av deltagarna mättes hjärtfrekvensen upp till 130 slag per minut, jämfört med en normal hjärtrytm som ligger mellan 60 och 100 slag per minut. Den typen av “träning av hjärtat” menar forskarna kan jämföras med att ta en rask promenad i 90 minuter.

– Vi kunde se att om du går och hejar på ditt lag under en fotbollsmatch så är det jämförbart med ett måttligt träningspass för hjärtat, säger huvudförfattaren doktor Andrea Utley enligt Daily Mail.

Upphetsning på en bra nivå

Resultaten visade att det som sker under 90 minuters kamp kan påverka mycket.

Exempelvis höjdes hjärtfrekvensen vid ett Leeds-mål med 27 procent i snitt – och vid ett mål för motståndarna höjdes den med 22 procent.

Att vara nervös inför en match kan te sig jobbigt. Men spänningen som uppstår när man som supporter inte vet vad utgången i en match kommer bli medför även det positiva effekter, menar Utley.

– Det finns bra stress och så finns det dålig stress. Det finns en nivå av upphetsning som faktiskt är bra för dig och sen finns det en nivå som tar dig över gränsen. Den upphetsning som du känner under en fotbollsmatch tror många tar dig över gränsen, men så är det inte. Vi kunde se att deltagarna låg på en bra nivå när det gäller upphetsning, säger hon.

Förluster tog hårt på psyket

Enligt studien är det alltså bra för ditt hjärta att vara inbiten fotbollssupporter. Men ur ett psykologiskt perspektiv visade studien att det inte bara är positiva saker som kommer med ett stort engagemang.

Vid en förlust påverkades, föga förvånande, det psykologiska välmående mycket för vissa deltagare.

– När jag vaknade dagen efter var förlusten det första jag tänkte på. Det sätter liksom tonen för resten av den morgonen tills dess du kan ta dig ur det, berättar en av deltagarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.