Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jon Jones vann nattens titelmatch över Alexander "The Mauler" Gustafsson.

Ny förlust för Gustafsson: Lovar fortsätta

Han lyckades inte första gången. Och inte andra heller. UFC-stjärnan Alexander Gustafsson förlorade titelmatchen mot Jon Jones i Los Angeles.

Den 21 september 2013 i Air Canada Center, Toronto.

Det var då Alexander Gustafsson först ställdes mot Jon Jones. Titelmatchen i lätt tungvikt varade i fem ronder för att sedan avslutas med att domaren John McCarthy lyfte upp Jones vänsterarm, även om många inom sporten – tyckare och aktiva – tyckte att svensken hade vunnit.

- Jag kommer lära mig av det här och komma tillbaka starkare. Jag har just inlett min karriär och jag har flera fajter att gå igenom, sade Gustafsson under intervjun i buren.

Drygt fem år senare ställdes de mot varandra igen, den här gången i Forum i Los Angeles. Men utgången blev densamma; seger för Jones, förlust för Gustafsson.

Avgjorde i tredje

Amerikanen fick ner Gustafsson tidigt i tredje ronden, efter att först ha letat avslut via "submission" landade han flera slag mot svenskens huvud och efter de forcerande slagen mot huvudet bröt domaren matchen.

- Det är en fantastisk känsla, säger Jones och tackar sin fästmö, tränare och flera andra direkt efter matchen.

- Den första gången jag mötte Alexander stannade jag i hans boxningsräckvidd, och den stora skillnaden nu var att jag var medveten om hur långt bort jag var från honom hela tiden. Han landade väldigt få slag mot huvudet, och det var bara för att jag hade en större förståelse nu.

Direkt efter segern utmanade han den tidigare titelhållaren Daniel Cormier.

- Jag vet att det finns en kille som kallar sig ”champ-champ”…

I och med vinsten tog Jones tillbaka titeln i lätt tungvikt, som han fick efter segern mot Mauricio Rua 2011 men sedan blev av med efter att ha fastnat i en dopningskontroll 2016.

"Jag är besviken"

Alexander Gustafsson haltade märkbart när han gick upp mot bordet vid presskonferensen efter matchen. Han startade ändå utfrågningen med ett leende och ett kort "let's go".

- Jag är besviken, men sån är sporten, det är en fajt. Jag gjorde mitt bästa i oktogonen och det här blev utgången. Jag får ta det som en man, säger Gustafsson.

- Jon visste precis vad han skulle göra för att stoppa mitt fotarbete och mitt flow. Han tog ner mig och jag kunde inte komma upp och det var det.

Den svenska fajtern säger att nu ska han hem till sina barn. Men han kommer att fortsätta tävla.

- Jag vill in tillbaka igen, vara aktiv och köra. Jag är i bra form, det känns skitbra. Jag har lite ont i benet bara, säger Gustafsson som nu ska hem och göra en magnetröntgen av ljumsken.

Tredje förlusten

Alexander Gustafsson, som skrev på ett nytt kontrakt med UFC i våras, har nu förlorat tre titelmatcher – Jones 2018, Daniel Cormier 2015, Jones 2013 – och får därmed fortsätta sin jakt på att ”ta hem bältet till Sverige”.

Att "The Mauler" får en fjärde titelmatch är inte omöjligt, enligt UFC:s president Dana White.

- Det beror på vad han gör framöver. Han har några matcher att vinna innan det kan bli tal om en ny titelmatch, säger Dana White på en presskonferens efter matchen.

På förhand handlade titelfajten – efter att mästaren Cormier, även titelhållare i tungvikt, släppt bältet i viktklassen – om mycket annat än just Gustafssons returmatch mot Jones.

Då amerikanen på nytt testade positivt för anabola steroiden turinabol fick 31-årige Jones, som vid två tillfällen varit avstängd för dopning, ingen MMA-licens för att fajtas i Las Vegas, Nevada, och med fem dagar kvar till galan valde organisationen UFC att flytta eventet drygt 40 mil till Los Angeles i Kalifornien.

Där var det okej för Jones – trots spår av dopning i blodet – att möta Gustafsson.

Snacket om otillåtna preparat försvann dock inte i samband med flytten.

Markerade mot dopning

Under presskonferensen på den nya matchorten fick amerikanen möta sitt första motstånd i form av kritiska frågor från journalister och verbala attacker från Gustafsson.

- Vad han än säger är det skitsnack. Han är fruktansvärd. Du kan inte ta honom seriöst, sade Gustafsson bland annat.

I samband med invägningen i fredags valde Gustafsson även att markera med en vit kortärmad tröja där ordet "doping" var överkryssat.

Men fajt blev det.

Och den slutade med svensk förlust, precis som i Toronto för fem år sedan.

Rättelse: En tidigare version innehöll faktafel om Gustafssons barn.