Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Ny budgetsmäll: Scandinavium blir 20 miljoner dyrare

Ombyggnationen av Scandinavium spräcker budgeten med råge. Enligt uppgifter till GP blir renoveringen 20 till 25 miljoner dyrare. – Det man hade ritat visade sig inte stämma, säger kommunägda Higabs vd Stefan Lundqvist.

Efter turerna kring Ridsport-EM, då kommunala Got Event missade budgetmålet med hela 55 miljoner, kommer nu nästa smäll. Det handlar om etapp två av renoveringen av Scandinavium, som enligt budget skulle kosta 90,6 miljoner, men som nu dragit iväg – ordentligt.

– Det ser inte bra ut. I nuläget utreder vi varför det blev dyrare än planerat. Det har varit ett komplext projekt på flera sätt, med olika beställare i olika faser, säger Higabs projektledare Christian Motter.

De två kommunala bolagen Got Event och Higab har båda varit inblandade i renoveringen av Scandinavium. Got Event stod för etapp 1 av ombyggnationen, som genomfördes under 2016. I år har den stora delen renoveringen, etapp 2, genomförts. Bland annat har en restaurang med plats för hela 700 personer byggts. Den etappen har Higab, som äger Scandinavium, haft ansvar för.

Enligt källor till GP har kostnaderna för etapp 2 dragit iväg bortom kontroll och ser nu att bli mellan 20 och 25 miljoner kronor dyrare än planerat. Higabs ordförande Stefan Kristiansson (MP) säger sig vara osäker på siffrorna, men säger:

– Jag tror det handlar om 20 miljoner eller något sådant.

Hur kunde det hända?

– De externa konsulter som man använde för att ta fram underlaget underskattade kostnaderna kraftigt. De gjorde beräkningar som inte stämde med verkligheten. Underlaget var alltså felaktigt och vad jag har förstått funderar man på att ställa skadeståndsanspråk mot konsulten, säger Kristiansson.

Stefan Lundqvist är vd på Higab. Han vill inte bekräfta vilka summor det handlar om, men bekräftar att den ekonomiska kalkylen var undermålig.

– Det fanns brister i projekteringsunderlaget. När man väl skulle genomföra ombyggnationen så fick man göra förändringar i underlaget. Det man hade ritat visade sig inte stämma.

Stämmer det att ni överväger att kräva skadestånd från de externa konsulterna?

– Det är en sak som kan övervägas. Men vi för diskussioner med entreprenören nu för att se hur stora bristerna är i själva arbetet jämfört med underlaget.

Vem som gjort fel alltså?

– Ja, det är huvudet på spiken.

Kan du bekräfta att ni missar budgeten med över 20 miljoner kronor?

– Eftersom det pågår en förhandling med entreprenören nu vill jag inte kommentera några siffror. Det vore oklokt att gå ut med något i det här läget, säger Lundqvist.

Den så kallade etapp 2 av ombyggnationen skulle från början kosta 76 miljoner kronor. Den siffran höjdes i februari i år till 90,6 miljoner kronor – eftersom kostnaderna för entreprenad och projektering blivit nästan 17 miljoner kronor än man först trodde.

Och nu tillkommer alltså ytterligare minst 20 miljoner kronor, vilket gör att budgeten missas grovt.

När upptäckte ni att kalkylen skulle spricka?

– Det var nu i somras. När entreprenören kom på plats så ser de att när de lyfter på väggen, då ser det helt enkelt inte ut som på ritningarna. Det handlar dels om att projekteringsunderlaget inte är genomarbetat, men också om att det gjorts förändringar bakom väggarna i Scandinavium som inte dokumenterats ordentligt, säger Higabs vd Stefan Lundqvist.

Den nya restaurangen i Scandinavium ska invigas i början av november. Kostnaden för att rusta upp Scandinavium – sammanlagt 104 miljoner kronor – får Got Event stå för genom att betala 6,7 miljoner mer i hyra de kommande 15 åren. 

Vem som ska betala de extra 20 miljonerna är ännu oklart.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.