Ryttaren Olga Safronova är den andra belarusiska OS-idrottaren som flytt till Polen senaste tiden. Arkivbild.
Ryttaren Olga Safronova är den andra belarusiska OS-idrottaren som flytt till Polen senaste tiden. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Ny belarusisk OS-idrottare får stanna i Polen

Dressyrryttaren Olga Safronova får en fristad i Polen. Hon är den andra idrottaren på kort tid som flytt till Polen från Belarus.

ANNONS
|

Safronova blev petad från OS i Tokyo eftersom Belarus olympiska kommittén ansåg att hennes häst var skadad. Hon åkte då till Polen, där hästen blev undersökt och det visade sig att den var frisk och kry.

Safronova har kritiserat Belarus president Alexander Lukasjenko och den belarusiska OS-ledningen. På grund av det hamnade hon på en lista av personer som anses vara emot landets styre, enligt polska nyhetsbyrån PAP.

– Om man finns på listan kan du varken jobba eller fortsätta din idrottskarriär, säger Safronova, som tävlade i Göteborg horse show 2019.

Safronova kom till grannlandet Polen därför att det var farligt att bli kvar hemma.

ANNONS

– I Belarus var jag orolig för min säkerhet. Här känner jag mig trygg och mina hästar är i säkerhet här.

Polen har gett både Safronova och hennes partner humanitärt visum. Nu bor och tränar hon utanför Warszawa med ambitionen att söka polskt medborgarskap för att sedan kunna representera landet i framtida tävlingar.

Polen har sedan tidigare gett humanitärt visum till den belarusiske sprinten Kristina Timanovskaja som först skulle tvingas hem från OS i Japan efter en dispyt med belarusiska tränare. Hon rymde och åkte i stället till Polen som har tagit emot flera aktivister och regimkritiker.

Polen har länge uttryckt sin kritik mot Alexander Lukasjenkos auktoritära styre i Belarus.

ANNONS