Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu tar fotbollen över stan

Nu tar de över Göteborg! Sjungande, dansande och framför allt fotbollsspelande - i dag drar Gothia cup i gång igen.
Det händer över en natt och det är samma sak varje år. Plötsligt är hela stan fylld av fotbollsälskande ungdomar från hela världen.
Vid registreringen på Heden var det full aktivitet under gårdagen, då de flesta av de nästan 1 600 lagen skulle anmäla sig.

Norska ENK (G19), från Bergen, är här för tredje året i rad. De tycker att Göteborg är en flott by och gillar Gothia cups upplägg. Förra året nådde de åttondelsfinalen, så förväntningarna är höga inför den kommande veckan.
- Vi ska vinna, rätt och slätt! säger målvakten Lena Silseth. Och för att göra det ska vi träna hårt och spela motiverat.
- Vi har höga förväntningar på att det ska gå bra, förklarar lagkamraten Sigrid Johansen.

Sigrid har liksom flera av tjejerna i laget en av idolernas namn på ryggen; Ronaldo. Den andra är David Beckham.
ENK:s resa till Göteborg blev längre än väntat. De kom med tåg och skulle vara framme klockan ett, natten till söndag. Men fem minuter innan de nådde stationen blev det något fel med strömmen och tåget blev stående - i tre timmar.
För att bli av med tröttheten från nattens äventyr blev det träningspass på söndagsmorgonen och när det är dags för registrering vid lunchtid verkar tjejerna mer förväntansfulla än någonting annat:
- Vi gleder oss! säger Sigrid Johansen. Det händer så mycket här och det är mycket folk. Göteborg är en fin by.

Utanför registreringen pågår träningar på alla Hedens konstgräsplaner. Klungor av sjungande lag i alla världens färger kommer dansande från Avenyn, på väg mot Heden center, som är den tänkta samlingsplatsen för Gothia cups deltagare under veckan.
- Now, pass it on the ground! hörs från en av de bortre planerna, där US Seventeen (G17) tränar inför dagens match.
De är från San José i Kalifornien och kom till Göteborg i lördags natt, via Frankrike. Lagets team manager, Janet Kulig, som också är mamma till en av spelarna, förklarar att det är lätt att resa i Sverige.
- Många pratar engelska här. Och många pratar bra engelska. I Frankrike klarade vi oss eftersom några av oss pratar lite spanska. Så vi lyckades ta oss dit vi ville.

Hela laget har inte kunnat följa med till Göteborg, eftersom inte alla hade råd med resan och boendet. För US Seventeen blev det en kostnad på tre tusen dollar per spelare, men så bor de också liksom flera andra amerikanska lag på Gothia Towers och har en egen travel agent från England som hjälper till med planeringen.
Janet Kulig är nyfiken på turneringen, hur länge den har pågått och hur den påverkar Göteborg. Den sista frågan lär hon får svar på redan i dag, när Gothia cup tar över staden på riktigt.
I kväll klockan åtta sparkas kalaset officiellt i gång, med invigningen på Ullevi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.