Skidskyttarna Anna Magnusson och Hanna Öberg, här under Sveriges olympiska kommittés OS-förläger på Kreta i maj, tränar för fullt inför nästa säsong. En–två veckor i månaden består av landslagsläger, fram till världscupstarten i november.

Nu ska Pichlers satsning ge frukt

"Vi behöver tid" sade Wolfgang Pichler när han återvände till skidskyttelandslaget 2015, och tog ett beslut: att lägga fokus på de unga talangerna. Nu börjar det ge frukt.

Efter fyra år med andra uppdrag återvände Wolfgang Pichler som chefstränare för det svenska skidskyttelandslaget för två år sedan.

Han kom till ett stukat landslag.

Nu ser framtiden ljusare ut än på länge.

- Jag tror aldrig tidigare att vi har haft fyra damåkare samtidigt som alla har blivit topp 10 i världscupen. Vi har dessutom flera åkare utanför laget som har gjort resultat. Och herrlaget är kanske ännu mer talangfullt, säger Wolfgang Pichler.

Talangsatsning

När han kom tillbaka kände han sig tvingad att ta ett beslut: att antingen satsa vidare på, som han säger, "ganska bra åkare" eller att lägga fokus och pengar på unga talanger.

Att valet föll på det senare ser ut att ha varit rätt, kanske allra bäst exemplifierat genom barndomsvännerna Hanna Öberg, 21, och Anna Magnusson, 22.

Den senaste veckan har de svenska skidskyttarna varit på läger i tyska Ruhpolding, med bland annat tunga bergspass på rullskidor på schemat. För Öberg och Magnusson, som i fjol tog ett stort kliv närmare världseliten, handlar sommaren om att lägga en grund till OS i februari.

- Det var en väldigt bra säsong, inte minst damlaget gjorde det riktigt bra och flera gjorde många riktigt bra lopp. Personligen känner jag att jag nådde mitt mål, att bli en bättre skidskytt och hålla en hög och jämn nivå. Framför allt visade säsongen att vi faktiskt har i OS att göra, säger Anna Magnusson.

- Sedan kanske nästa OS (2022 i Peking) är ett mer realistiskt mål, det är då vi ska vara på topp.

Årets nykomling

Som bäst nådde hon en sjundeplats i Anterselvas masstart under förra säsongen. Ännu bättre gick det för Hanna Öberg som blev femma i jaktstarten i Ruhpolding i januari. Dessutom utsågs både hon och landslagskollegan Sebastian Samuelsson till årets nykomling av det internationella skidskytteförbundet IBU.

Lägg därtill en fjärdeplats i världscupen som bäst för damstafettlaget och två sjätteplatser för mixedstafettlaget.

- Vi fick ju stöd tidigt från förbundet, de tog in oss i landslaget direkt efter OS i Sotji, de ville ha en nystart. Det har visat sig ge frukt också, att vi har tagit kliv och utvecklats. Det har varit värt det, säger Hanna Öberg.

Två lag OS-klara

Redan nu är två stafettlag uttagna till OS: damer och mixed. Men Wolfgang Pichler siktar på att också ha ett herrlag med sig till Pyeongchang.

Basen för det består i nuläget av Fredrik Lindström, Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin. Torstein Stenersen och Peppe Femling är dem som i huvudsak slåss om den fjärde platsen i laget.

- Min plan är att vi ska träna hårt hela sommaren och förbereda dem för nästa steg. Om de lyckas ta det steget så kan de nog hitta på något i OS. Jag lovar inga medaljer, men målet är att vi ska kunna slåss om medaljerna, både herrarna och damerna, i varje lopp, säger Wolfgang Pichler.