Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magdalena Eriksson nötte hörnor på egen hand under fotbollslandslagets träning inför andra matchen i EM, mot Ryssland.

Nu ska Erikssons vänsterfot göra entré

Hon är Sveriges bästa hörnläggare, och en av de bästa huvudspelarna. Egenskaperna passar särskilt bra mot kvällens EM-motståndare: Ryssland. Dags för Magdalena Eriksson från start?

I EM-premiären mot Tyskland var det inte tänkt att Magdalena Eriksson skulle spela. Men när startande vänsterbacken Jonna Andersson ville byta blev det ändå ett kort inhopp i slutet.

- Det var inte meningen att hon skulle hoppa in, men eftersom Jonna fick lite känning så blev det så, säger Sverige förbundskapten Pia Sundhage.

Logiskt byte

Nu tyder mycket på att Eriksson (som lämnar Linköping för Chelsea efter EM) tar startplatsen framför allsvenska klubbkompisen Andersson.

Bytet är logiskt av flera skäl:

• Eriksson är lagets bästa hörnläggare, och Pia Sundhage har flera gånger sagt att hon vill få användning för backens känsliga vänsterfot.

• Hon är också en av Sveriges bästa huvudspelare, en tillgång på offensiva hörnor men också ett viktigt vapen för att försvara sig mot fasta situationer – en av Rysslands styrkor.

- Hon blir ett hot i våra hörnor, så det är väldigt, väldigt spännande med Magdas fina vänsterfot på stillaliggande boll. Den kommer ni att få se förr eller senare under EM, men hur länge och hur ofta, det återstår att se. Dessutom är hon väldigt bra på huvudet, framför allt defensivt, säger Pia Sundhage.

"Lite av mitt signum"

Magdalena Eriksson trivs egentligen bäst som mittback, men känner sig också trygg på vänsterkanten. Att hon kan tillföra något med sina hörnor, särskilt de inåtskruvade från högersidan, vet hon.

- Det har blivit lite av mitt signum, något som har växt fram det senaste året och blivit den spetskvalitet som jag har blivit känd för. Det är något som jag försöker att jobba med och nöta flera gånger i veckan, säger Magdalena Eriksson.

Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson ser unika kvaliteter hos Eriksson jämfört med de övriga landslagsspelarna.

- Det hon har som få andra har är både en serve och en avslutskapacitet med sitt huvudspel. Sedan är det ju svårt att slå en hörna till sig själv. Men hon har båda delarna och därför är hon en poängspelare, säger Lilie Persson.

Sverige–Ryssland startar klockan 18.00.