Isabel Exposito tar We & Sports till Göteborg.
Isabel Exposito tar We & Sports till Göteborg. Bild: Robin Aron

Nu kommer projektet till Göteborg: "Behovet är slående"

Det startade med en pappa som ville skapa förändring efter dotterns anorexi. Nu kommer organisationen We & Sports till Göteborg med uppdraget att förhindra psykisk ohälsa bland unga idrottare.
– Det är lätt att prata om att man sträckt ljumsken, men man pratar inte om att man inte mår bra, säger Isabel Exposito från We & Sports.

ANNONS
|

Den psykiska ohälsan i samhället är ett problem som ökat lavinartat de senaste 10-15 åren. För personer inom idrotten visar de få studier som finns att trenden går i samma riktning.

– Det finns inte så mycket forskning på barn, men litegrann på elitidrottare och där har man fått fram att många elitidrottare inte mår bra. Det är ungefär som normalbefolkningen, lite högre andel till och med, säger Isabel Exposito.

Exposito jobbar för We & Sports som är ett projekt som finansieras av Allmänna arvsfonden. Projektet startade i Östersund för ett år sedan och med hjälp av Exposito kommer det nu till Göteborg.

ANNONS

– Vi märker är att behovet är slående och att vi måste vidga oss geografiskt och till fler idrotter. Idrotten har prestationsinriktade miljöer och där behöver vi prata mycket om det här. Samtidigt är det här ett samhällsproblem och då är idrotten en möjlighet där vi kan fånga upp barnen, säger Exposito.

Isabel Expósito arbetar med att motverka och förebygga psykisk ohälsa bland idrottande ungdomar.
Isabel Expósito arbetar med att motverka och förebygga psykisk ohälsa bland idrottande ungdomar. Bild: Robin Aron

Det handlar framför allt om förebyggande arbete. Det är där We & Sports ser det största behovet. Man vill helt enkelt fånga upp ungdomar innan mentala sjukdomar och depressioner slår till. När man vänder sig mot föräldrar och ledare handlar det mycket om att upplysa och utbilda kring riskfaktorer, men med barnen är strategin den omvända.

– För barnen handlar det jättemycket om friskfrämjande faktorer. Vi pratar om vad mental återhämtning är för någonting och även om relationer. Man måste fråga sig vad man har för relationer och även hur man ser på sig själv. Det handlar också om självförtroende och vad man har för resultatmål, prestationsmål och processmål. Där har man märkt att det finns ett stort behov av att prata mer om det här och att man behöver mer verktyg, säger Exposito.

Har ni någon konkret målsättning med det här projektet?

– Vår största vision är att bli Europas främsta idrottscentrum där vi både jobbar preventivt och med behandling. Nu jobbar vi mest preventivt, men vi ser framför oss att vi ska kunna erbjuda vård också. Mentala hälsa påverkar prestationerna. Det är lätt att prata om en sträckt ljumske, men man pratar inte om hur man mår, säger Isabel Exposito.

ANNONS
ANNONS