Hjärtat som stoppade honom från att spela vidare kommer att bulta och slå för evigt i Madison Square Garden, skriver Johan Rylander.
Hjärtat som stoppade honom från att spela vidare kommer att bulta och slå för evigt i Madison Square Garden, skriver Johan Rylander. Bild: Brad Penner/GP

Nu kan Henkes hjärta slå för alltid i New York

Hjärtat stoppade Henrik Lundqvist från att spela vidare. Det var som om det ville stanna och pulsera i Madison Square Garden för alltid. Och tänk: Det är precis det som vi får uppleva, den här oförglömliga kvällen i New York.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är konstigt nog när Joel Lundqvist kliver in på isen som den första rysningen skälver till genom kroppen som en elektrisk stöt ända in till skelettet.

Det är då som jag påminns.

Vi sitter inte i Scandinavium, Göteborg, Sverige. Det är inte nummer 20 som presenteras inför en helt galen publik.

Vi sitter i Madison Square Garden på Manhattan, New York – på andra sidan Atlanten.

Och det här är Henrik Lundqvists stora stund.

Det blir en magisk kväll – fylld av tårar, skratt och njutning.

”Alla de stora har spelat här. Men ingen har ägt och dominerat New York – som du har gjort”, säger Kevin Weekes – målvakten som petades när Lundqvist dundrade in på Manhattan.

ANNONS

För dundrade in i ligan, det gjorde han verkligen. Han kom med stil, klass, talang – och en jävla vinnarskalle ända från den första vinstmatchen den 13 oktober 2005.

Under de tre första säsongerna i klubben nominerades Lundqvist till den ärofyllda Vezina Trophy, titeln som ligans allra bästa målvakt tilldelas. Och Vezina vann han till slut, år 2012.

Med 459 NHL-vinster är Henrik Lundqvist den mest vinnande europeiska keepern genom alla tider – och under nio år av femton möjliga vann han pris som Rangers mest värdefulle spelare.

Det säger nåt, eller hur?

Och publikens kärlek, den visar sig direkt under den här hyllningskvällen.

Det är många som plockat på sig nummer 30 för en sista kväll, men även tröjor med Frölundas snart försvunna indian och Tre Kronor skymtar i det massiva publikhavet.

Fredrik Sjöström, numera sportchef i just Frölunda HC, är med i hyllningen på Manhattan och efteråt har han nästan svårt med orden.

”Magisk upplevelse. Jag gläds verkligen med Henke. Vilken hyllning!”

Magnus Kahnberg, som var med när Lundqvist slog igenom i Frölunda, har trots sin flygrädsla tagit sig till USA och lägger till:

”Det är svårt att förstå hur mycket han har betytt och betyder för laget och staden! Som alltid förvånad och imponerad hur duktig Henrik är på att föra sig och tala – high high class rätt igenom!”

ANNONS

Och när Henrik Lundqvist med familj strax innan matchen kliver in för att släppa pucken mellan Minnesota Wild och Rangers … ja, då är det svenske stjärnan Mika Zibanejad och norske Mats Zuccarello som ska göra den symboliska tekningen.

Det är ytterligare ett ögonblick av rysning, för vi minns de tårar som Henrik Lundqvist visade upp när norrmannen byttes bort från Rangers.

Nu möts de i en innerligt varm kram – och publiken är snabb med att visa uppskattning.

”Zuuuuuuuc”, gastar den i något som för en förstagångsbesökare i Madison Square Garden låter som burop i arenan.

Och där nere på isen, mitt bland alla tårar, är resan till slut över.

Den har tagit Henrik Lundqvist från Järpen till New York.

I landet där ingen dröm är för liten blir han till slut odödlig i världens mest berömda arena. Hjärtat som stoppade honom från att spela vidare kommer att bulta och slå för evigt i Madison Square Garden.

Och förresten, det är ju inte riktigt slut. Det kommer en destination till för Henrik Lundqvist:

Den blir på Hockey hall of fame i Toronto, Kanada.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS