Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicolas Stefanelli jublar efter sitt 3–0-mål.

Nu kan AIK även vinna på hemmaplan

AIK hade inte vunnit hemma på två månader. Men mot allsvenskans nästjumbo Halmstad lossnade det.

Inför söndagens match på Friends Arena hade AIK bara tagit 14 poäng hemma, men 23 poäng borta. I tre av de fyra senaste hemmamatcherna har det blivit oavgjort. Den senaste segern kom den 16 juli mot Norrköping.

I Halmstadsmatchen verkade hemmaspöket vara bortskrämt.

- Det har bara varit så att vårt spel, såsom vi vill spela, funkar på konstgräs. Det är på konstgräs som vi spelat riktigt bra, som mot Hammarby senast. Skillnaden i dag, jämfört med mot Hammarby, är att vi hade lite mer kvalitet i det vi gör och att vi satte målchanserna, säger Goitom.

- Konstigt nog hämmades vi inte av planen idag. Förhoppningsvis kan vi ta bort det psykiskt också, nu när vi vet att vi kan spela bra även om gräset är sisådär.

Proppen ur för AIK

Halmstad kom till Solna med kniven mot strupen. Tränaren Igor Krulj sade före matchen att man behövde segrar i alla matcher framöver för att klara det allsvenska kontraktet. Därför skulle det vara full fart framåt mot AIK.

Man försökte de första tio minuterna. Men sedan tog AIK över helt.

Första målet kom i den 20:e minuten genom Nicolas Stefanelli som tog tillvara på en retur.

En kvart senare blev det proppen ur ordentligt för AIK. Först genom Rasmus Lindqvist som gick själv och sköt 2–0 med vänstern. Två minuter senare spelade Goitom fram Stefanelli till hans andra mål. Fem minuter senare nickade Goitom in 4–0 efter en hörna. Och det kunde ha blivit ytterligare minst fyra mål med tanke på målchanserna.

- Det kändes som om det kunde ha blivit ännu fler.

"Viktigt för mig"

Andra halvlek blev inte alls lika intensiv som den första. AIK drog ner på tempot och bevakade sin stora ledning. Det gav också Halmstad möjligheten att göra mål. Marcus Johansson nickade in 1–4 då AIK-målvakten Oscar Linnér missbedömde bollbanan och släppte bollen förbi sig.

- Vi sa i halvtid att vi skulle fortsätta att trumma på i andra halvlek, men omedvetet kände man att det står 4–0 och man vill inte ta ut sig, speciellt när vi har match torsdag och söndag nu i veckan, säger Goitom.

Stefanelli var väldigt nöjd med segern och med sina två mål.

- Det var mina två första mål på Friends så det var väldigt viktigt för mig, säger Stefanelli.

AIK jagar nu vidare i allsvenskan för en Europa League-biljett. Halmstad verkar få sikta in sig på superettanspel nästa år.

- Mycket kan avgöras den här veckan, men det är omöjligt att räkna matematiskt, så det är bara att ta en match i taget, Sundsvall på torsdag. Men det gäller att vara på tårna, det räcker att tappa en match så är man långt ifrån, säger Goitom.