Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

OS-silvermedaljören Sebastian Samuelsson och Sveriges förbundskapten Wolfgang Pichler firar efter herrarnas jaktstart.

Nu har Pichlers satsning gett frukt

För tre år sedan kom Wolfgang Pichler tillbaka till landslaget. Nu har beslutet han tog då, att satsa på talangerna, gett utdelning.

Han har själv sagt att han stod vid ett vägskäl när han återvände som förbundskapten 2015. Den ena vägen gällde att fortsätta satsa på, som han själv kallar det, "ganska bra åkare". Den andra, den han valde, skulle i stället odla talanger med sikte på framtiden.

I Pyeongchang har de svenska åkarna, i synnerhet 20-åriga silver-Sebastian Samuelsson, visat att valet var det rätta.

- Uppenbarligen har det lyckats. Vi är många unga som kan göra bra resultat. Men det är inte bara Wolfgang, det är många ledare runt omkring också. Det är inte ett enmansjobb utan det gäller att jobba i harmoni allihop. Det är jättehäftigt, säger Sebastian Samuelsson.

Tysk fint

Demontränaren från Ruhpolding hade det på känn. När han dagarna före OS sade att hans åkare möjligen, möjligen hade han chans på medalj – i stafett – var det en tysk kroppsfint han bjöd på.

- Jag är ingen yngling, jag är en erfaren tränare. Så jag lägger ingen press på mina åkare. Om jag hade sagt att vi hade medaljchans här... åkarna är så unga, de behöver lite hjälp på traven. Vi måste hålla fötterna på jorden. Innan det börjar så vet man inte hur bra formen är. Men nu ser vi att hela laget är i superform, säger Wolfgang Pichler.

Samuelsson imponerade redan i sprinten. Det gjorde även Jesper Nelin, som hade nionde bästa åktid. Hanna Öberg (femma i jaktstarten) och Mona Brorsson (tia) nosar också på de främsta placeringarna, och visar att svenskt skidskytte mår bättre än på länge.

- Hela laget är i otroligt bra form. Så vi räknade lite med att någon skulle få till det i dag. Efter Hannas femteplats och tiondeplatsen för Mona, så tänkte vi att kanske... kanske kunde Sebastian nå hela vägen, säger Pichler.

Locka längdtalanger

En av Wolfgang Pichlers taktiker som förbundskapten har varit att locka över talangfulla skidåkare till skidskyttet. Sebastian Samuelsson höll länge på med båda sporterna innan skidskyttet tog överhanden, medan Jesper Nelin kom direkt från längdskidåkningen.

- Det har ju funkat bra. Jag är själv en av dem som har hoppat över till skidskyttet ganska nyligen, och har fått en hög utväxling på åkningen. Så jag tycker att det funkar bra, han har hittat ett system som funkar, säger Nelin.

- Vi får väl hoppas att någon tar över efter honom när han slutar bara.

TT: Han ska väl inte sluta än?

- Det vet man aldrig med honom.