Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz under pressträffen med herrlandslaget inför VM.

Nu gör Kim och Kim landslagscomeback

Kim och Kim är tillbaka. Nu drar Andersson och Ekdahl Du Rietz på sig landslagströjan igen.

36-årige stjärnan Andersson har hunnit med 227 landskamper, men erkänner att det är lite extra spänt inför det som blir tredje comebacken i landslaget.

- Jag vet inte riktigt var jag står. Jag spelar inte i Kiel eller PSG, utan i Ystads IF som är i elitserien och en liga på en annan nivå. Det är det som någonstans är min morot, att förhoppningsvis kunna se att man fortfarande kan konkurrera med de här spelarna som är ute på högsta nivå, säger han på det svenska VM-lagets pressträff i Halmstad.

För ett år sedan tog Sverige silver i EM i Kroatien, med ett landslag utan såväl Kim Andersson som Kim Ekdahl Du Rietz.

Men Ekdahl Du Rietz, som var på plats som åskådare under finalhelgen i Zagreb, började spela handboll igen och fick av bara farten upp suget för landslagsspel. Och i december kom nästa "bomb" när förbundskapten Kristján Andrésson tog ut Kim Andersson i VM-truppen.

"Här sitter man"

Andersson slutade för första gången i landslaget efter OS-silvret i London 2012. Efter VM 2015 tog han farväl igen, men återvände på nytt för att lägga av ännu en gång efter OS i Rio.

- Efter OS i Rio kände jag att jag inte riktigt hängde med och hade dragits med skador länge och jag kom inte riktigt upp i den nivå jag önskade. När det gick som det gick kände jag att jag kanske inte ska vara här längre. Men här sitter man nu igen, säger Andersson.

Efter två uppladdningsdagar med VM-truppen konstaterar att han att det har varit lika enkelt som väntat att komma in i det för honom delvis nya landslaget.

- Det har varit väldigt lätt. När man har tittat utifrån har det sett ut som att det har varit en jäkla "go" känsla i gruppen, som verkar ha funkat bra tillsammans. Så när jag fick frågan kände jag "varför inte, det här kan bli jäkligt kul".

Om Kim Anderssons återkomst var oväntad så verkar Kim Ekdahl Du Rietz minst lika förvånad över att vara tillbaka i blågul tröja.

- Det känns som en salig mix av olika känslotillstånd. Det ska bli kul och lite nervöst och känns nästan ännu mer surrealistiskt än när jag började spela handboll igen. Att komma tillbaka till ett svenskt landslag är något som jag definitivt trodde att jag hade lämnat bakom mig för länge sedan, säger Ekdahl Du Rietz.

Genrep i helgen

I helgens dubbla VM-genrep mot Ryssland, i Jönköping och Halmstad, kommer en fingervisning om var Andersson och Ekdahl Du Rietz står rent handbollsmässigt.

Andersson är kvitt de skadekänningar han har haft i höften.

- Kroppen känns jättebra, det är länge sedan som jag kände mig så stark och i bra form som nu. Hoppas att det håller i sig nu när man går upp ett snäpp i belastning, säger han.

Lite sämre är läget med 29-årige Ekdahl Du Rietz som har dragits med diverse problem under hösten i Paris Saint-Germain.

- Det har varit magen två gånger, ryggen, baksida lår – lite allt möjligt. Nu är det helt okej. Jag har mått bättre och sämre, men kroppen är fullt handbollsduglig i alla fall, säger Ekdahl Du Rietz.

Sverige inleder VM mot Egypten i Köpenhamn den 11 januari.