Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

"Nu fortsätter jakten – på ädla valörer"

ANNONS
|

Louise Etzner Jakobsson inledde snyggt med att ta brons i paradressyren på Heden – det var ridsportens tredje EM-brons på fyra dagar.

I fredags blev distansryttarna trea i Bryssel, Belgien – den första svenska medaljen i genren på 17 år – och i söndags slog landslaget i fälttävlan till genom att i tuff konkurrens ta hem bronset i Strzegom i Polen.

Efter trippel i brons är det dags att sikta mot ädlare valörer.

Under hoppningen i Göteborg är det OS-tvåan Peder Fredricson som har störst möjlighet – och störst press på sig.

45-åringen från Österlen är en mycket målmedveten idrottsman med en unik känsla för hästar. Dag för dag har han efter OS i Rio lotsat All In mot avgörandet i Göteborg med minutiös planering.

ANNONS

Rätt dos vila, rätt dos träning – och rätt tävlingar gör att ekipaget är i toppform.

En bra söndag i Gårda kan det räcka till individuellt guld. En av flera som kan utmana Fredricson är lagkamraten och vinnarskallen Henrik von Eckermann.

Få ryttare har haft en så imponerande jämn och hög nivå under så lång tid som von Eckermann som med EM-hästen Mary Lou slutade trea i världscupfinalen i USA i våras.

De båda ryttarnas styrka öppnar dessutom för möjlighet till en svensk lagmedalj vilket vore en välkommen revansch efter floppen i tyska Aachen för två år sedan. Lagkamraterna, rutinerade Malin Baryard Johnsson och stabile Douglas Lindelöw, har den kapacitet som krävs för att det svenska laget ska kunna bli riktigt vasst.

Det svenska dressyrlaget som inleder under tisdagen är också ovanligt jämnt och har en skön blandning av hunger och erfarenhet.

Den tyska makten inom dressyren lär vara svår att komma åt – allt annat vore en skräll. Men det svenska laget kan med sin jämnhet som främsta vapen samla ihop så många poäng att det räcker till ett brons.

Individuellt har Patrik Kittel kapaciteten samtidigt som Therese Nilshagen kan överraska. Utan stjärnhästen Anton har Tinne Vilhelmson Silvfén svårt att skapa magi – men som lagspelare är hennes enorma mästerskapserfarenhet värt mycket.

ANNONS

Överhuvudtaget visar toppskiktet inom svensk ridsport just nu på både spets och bredd vilket stärker tron på den sportsliga framtiden.

På måndagskvällen var det inte enbart en prinsessa vi fick se på Ullevi – även Kung Peder kom in på arenan, i hans fall för att dryga halvåret efter Idrottsgalan ta emot Radiosportens Jerringpris.

Bättre sent än aldrig.

ANNONS