Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Det får vara slut på famlandet i Öis nu”, skriver GP:s Mattias Balkander efter beskedet att huvudtränaren Keith Millen får lämna sitt uppdrag. Bild: Bildbyrån
”Det får vara slut på famlandet i Öis nu”, skriver GP:s Mattias Balkander efter beskedet att huvudtränaren Keith Millen får lämna sitt uppdrag. Bild: Bildbyrån

Mattias Balkander: Nu får det vara slutfamlat i Öis – han är min man efter Sören

Fotboll är ingen gissningslek, heller ingen aktiebörs. Hade jag varit i George Mourads eller Joacim Nordhs kläder skulle jag ha tagit kontakt med Jörgen Lennartsson. Det får vara slut på famlandet i Öis nu.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Okej, då ska alltså Sören Börjesson rädda Sällskapet kvar i elitfotbollen igen. Senast det begav sig var Öis en tilläggstid från en ny vända i division 1 och det ropades efter en nystart.

Den nystarten är det bästa klubben har presterat sedan degraderingen från allsvenskan 2009, men fick ett abrupt slut efter feltajmad sportchefsrekrytering och dubbla budskap gällande huvudtränarskapet i fjol höstas.

LÄS MER: Öisspelarna efter Millens avsked: ”Det behövdes en förändring”

Sedan blev klubben av med sina tre bästa spelare (Ludwigson, Bernhardsson och Lindström) och fick knappt något tillbaka i form av vettig ersättning.

Att inte få ändan ur vagnen har varit en egenskap som allt för ofta gått att förknippa med Öis de senaste säsongerna.

Processen med att hitta ny sportchef blev så utdragen att rekryteringen av en ny tränare inför 2020 blev försenad och landade i en plan C.

Varför får Millen klä skott för andras missar?

Det må vara hänt, men gick ut över starten och skapandet av en ny trupp. Saker drog ut på tiden och var långt ifrån optimala.

Det får klubben – och Keith Millen – sota för nu.

Jag har skrivit det förr och tvingas dessvärre upprepa mig.

Ett ängsligt ledarskap ger en ängslig träningsmiljö och – till slut – ängsliga spelare.

LÄS MER: Keith Millen får sparken – legendaren tar över

Varför Keith Millen får klä skott för det som egentligen bör lastas styrelseordföranden Joacim Nordh, klubbchefen Niklas Allbäck, styrelsens fotbollsansvarige George Mourad och sportchefen Igor Krulj är svårt att riktigt förstå.

Vad tänker medlemmarna om det?

Kan det vara så att Öis har problem med självbilden – och försöker sig på något klubben inte är kapabel till?

Vi pratar ibland om att IFK Göteborgs historia kan tynga de nuvarande aktörerna. Samma sak går möjligen att säga om Öis.

I nivå med bytet av Sjögrell

Det råder inget tvivel om att klubben tillhörde Sveriges stora vid de två senaste sekelskiftena samt ytterligare några år.

Och då talar vi om en klubb som i närtid haft tränare som Janne Andersson, Åge Hareide, Erik Hamrén och Zoran Lukic.

Jag tycker att hanteringen av Keith Millen är pinsam och att de inblandade ska skämmas. Huvudpersonen hade på torsdagsförmiddagen fortfarande inte vetskap om huruvida han fått sparken eller ej.

Inte ens det klarar Öis av att sköta på ett proffsigt sätt.

Jag skulle säga att det nästan är i nivå med hur Igor Krulj hanterade matchcoachning och bytena av Herman Sjögrell mot Eskilstuna häromdagen.

Den som inte uppfattade att Sjögrell var bäste öisare på plan under kvitteringsjakten ska inte coacha lag på elitnivå oavsett taktisk tanke i slutforceringen.

Han är mitt namn som ersättare

LÄS MER: Öistalangen byttes in - och ut

För att Öis för en gångs skull ska slippa långbänk i föreningsviktiga frågor är mitt förslag att rekrytera Jörgen Lennartsson direkt. Dels är han ledig, men framför allt är han kunnig och erfaren. Att han råkar bo i Göteborgsområdet och känner precis alla med någon som helst koppling till fotboll gör inte saken sämre.

Han är utan tvekan min man här. Ge honom gärna ett helhetsansvar med managerroll så sparar ni in en lön.

Först ska kontraktet säkras. Det blir inte lätt och kommer kräva full koncentration.

Jag önskar alla inblandade lycka till med medskicket att det får vara slutlallat nu.