Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det dags för tjejerna

Killarnas 17-årsklass har blivit en succé. Nästa år ska Gothia Cup satsa på tjejerna. - Vi vill ha de bästa europeiska lagen, kryddat med lag från Brasilien och Kina, säger generalsekreteraren Dennis Andersson.
Speciellt inbjudna klubbar som Cruzeiro och Wolverhampton har förgyllt breddturneringen med elitspelare från några av Europas och Sydamerikas främsta ungdomsakademier.
På Heden tidigare under veckan och vid gårdagens avslutning på Gamla Ullevi lockades publiken främst till matcherna i pojkarnas 17-årsklass. Finalen mellan de nämnda brasilianarna och engelsmännen drog allra mest folk.Till nästa års turnering är det tänkt att Gothia Cup ska locka även de bästa tjejlagen till Göteborg.
- Vi har pratat med Svenska fotbollförbundet om att göra en liknande sak med tjejerna. Men då känner jag att det är viktigt att vi är lika internationella och att lagen som kommer till oss håller hög klass, säger generalsekreteraren Dennis Andersson och fortsätter.
- Drömmen är nog att få hit de allra bästa lagen från de främsta europeiska länderna. Samtidigt tycker jag att de lagen som är här i år och som deltar i klassen är riktigt bra.

Emelie Lundgren, 16, är målvakt i Eskilstuna United, som vann flickornas 17-årsklass i går, och hon håller inte riktigt med cuparrangören. Lundgren, som bara släppte in ett mål under hela turneringen (i 2-1-vinsten i finalen mot tyska Herforder SV), hade högt ställda förväntningar om de potentiella motståndarna - innan turneringen startade.
- Vi spelar i flickallsvenskan och division 3, och de lagen vi möter där hemma är nog lite bättre ändå. I Gothia Cup har vi mött ett isländskt, ett norskt och ett amerikanskt lag. Före matcherna tänkte vi nog allihopa att "oj, det här blir tufft", bara för att det var ett utländskt lag vi skulle möta. Men när vi väl spelat mot dem har de varit lite sådär.
Trots att merparten av Eskilstunas spelare var ett år yngre än merparten av sina motståndare hade de egentligen inga svårigheter i finalen. Tuffast motstånd kom i stället i fredagens semifinal mot AIK.
Emilie Lundgren blev matchhjälte genom att själv göra mål på en straffspark, och i straffomgången efter rädda en av motståndarnas. Nu hoppas hon på bättre motstånd om hennes lag väljer att komma tillbaka för att försöka försvara sin titeln 2010.
Gamla Ullevi återvänder hon gärna till.
- Det är helt fantastiskt att spela här. Det gör man ju inte varje dag precis. När jag vaknade upp på morgonen trodde jag nästan inte att det var sant att vi var i final. Nu när vi har vunnit är jag bara väldigt, väldigt glad.Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.