Foto: TT
Foto: TT

Northug lägger av

Norske skidstjärnan Petter Northug lägger av. På en presskonferens i Trondheim berättade han med tårar i ögonen om beslutet. – Jag kände att det var dags att ta ett riktigt beslut, att få ett slut på det, säger han.

ANNONS
|

Det har spekulerats i några dagar och nu står det alltså klart. Den norske skidlegendaren Petter Northug, 32, avslutar karriären.

Under en presskonferens i Trondheim berättade en rörd Northug om sitt beslut.

– Jag hade en dröm när jag var ung om att bli en bra skidåkare. Det tycker jag att jag lyckats med, på det sättet är jag nöjd. Men längdskidåkning har varit mitt liv under så många år, så det är svårt att släppa, säger han.

Norrmannen har bland sina meriter 13 VM-guld, två OS-guld och två segrar i den totala världscupen. De senaste mästerskapsmedaljerna tog han i VM i Falun 2015 där han blev VM-kung med fyra guld.

ANNONS

Om reaktionen i Sverige: "Säkert både och ..."

Genom åren gäckade han svenskarna, både i spåren och med kaxiga utspel i media. På frågan hur hans beslut kommer att mottas i Sverige svarade Northug:

– Det är säkert både och ...

De senaste åren har framgångarna lyst med sin frånvaro och norrmannen har trots försök inte lyckats hitta tillbaka till den forna storformen.

– Jag kände väl att jag inte orkar lägga någon mer energi på det här, när jag ligger så långt efter. Jag märker att kroppen inte tål samma träning som förut och huvudet är lite mätt efter det som hänt under tidigare säsonger. Jag känner att det här är den bästa lösningen för mig, säger han.

Northug har redan gjort klart med jobb efter karriären. Då ska han jobba för norska TV2.

ANNONS