Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Petter Northug säger sig ha allvarliga problem med narkotika och alkohol. I förra veckan greps han för fortkörning och norsk polis har beslagtagit omkring tio gram kokain i hans bostad.
Petter Northug säger sig ha allvarliga problem med narkotika och alkohol. I förra veckan greps han för fortkörning och norsk polis har beslagtagit omkring tio gram kokain i hans bostad. Bild: Terje Pedersen

Northug: "Jag har ett allvarligt drogproblem"

Petter Northug medger att han missbrukar och är beroende av både narkotika och alkohol.
Men den norska skidprofilen dementerar att han var drogpåverkad i samband med en fortkörning utanför Oslo.
– Jag behöver professionell hjälp, säger 34-åringen.

Petter Northug, som tagit två OS-guld och 13 VM-guld, är misstänkt för fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav. 34-åringen är under polisutredning efter att i torsdags i förra veckan ha fastnat i en fartkontroll, med en bilhastighet på 168 kilometer i timmen med sin Jaguar på en del av E6 utanför Oslo där hastighetsbegränsningen är 110.

Northug var på väg till den norska huvudstaden, där han har bott den senaste tiden, från Trysil, där han hade varit instruktör på en sommarskidskola.

Drygt en vecka efter händelsen, på en presskonferens på ett hotell i Trondheim, dementerade han att han var drogpåverkad när polisen stoppade honom och tog hans körkort, men medger att han är en missbrukare.

– Jag har ett allvarligt drogproblem bestående av alkohol, narkotika och piller i kombination med periodvis hårt festande. Det har varit väldigt hårt festande den senaste tiden. Jag har inte tagit det på allvar, förnekat det och skyllt ifrån mig på de runt mig. Konsekvensen är att det har blivit riktigt allvarligt och omfattande, säger han och fortsätter:

"Jag klandrar ingen"

– Jag inser att jag behöver professionell hjälp och är glad att Olympiatoppen (Norges olympiska kommitté) har ordnat ett upplägg som involverar psykologer och medicinsk personal.

Northug, som inledde presskonferensen med att läsa innantill från ett papper, säger att de allvarliga problemen började efter den aktiva elitkarriären som han avslutade 2018 och att han tog kokain första gången i januari 2019. Han säger sig varken ha brukat narkotika eller andra förbjudna substanser under karriären eller sålt vidare preparat.

– Jag klandrar ingen. Det här är mitt eget fel och jag förväntar mig inga sympatier, säger han.

Riskerar nytt straff

Under början av 2010-talet var Petter Northug längdsportens stora affischnamn. Dels tack vare bland annat två guld, ett silver och ett brons vid vinter-OS i Vancouver 2010 och fyra VM-guld i Falun 2015 men också mycket genom sin frispråkighet vid sidan av spåren.

Fredagens presskonferens var första gången han talade öppet om sitt drogberoende. Han medgav att polisen, vid en husrannsakan efter fortkörningen i förra veckan, hittade omkring tio gram kokain i hans bostad.

I oktober 2014 dömdes Petter Northug till 50 dagar i fängelse, ett straff han avtjänade med fotboja i sitt hem, och böter om 185 000 norska kronor efter att rattfull ha kraschat med sin bil i Trondheim i maj samma år.

Sex år senare riskerar han ett nytt straff och härnäst väntas svar på saliv- och blodproven som den norska skidprofilen lämnade i samband med fortkörningen i förra veckan.

– Jag har svikit igen och vill be om ursäkt till alla det angår, säger han.

Den 34-åriga norska skidprofilen lästen innantill från ett papper på ett hotell i Trondheim.
Den 34-åriga norska skidprofilen lästen innantill från ett papper på ett hotell i Trondheim. Bild: Ned Alley/NTB scanpix/TT

Torsdag 13 augusti: Norsk polis stoppar Petter Northugs bil på E6 söderut, nära Oslos flygplats Gardermoen, på grund av fortkörning. Hastigheten på Northugs bil, en Jaguar F-type med en toppfart på 322 kilometer i timmen, uppmättes till 168 på en del av motorvägen där tillåten maxhastighet är 110. Polisen misstänker även att skidstjärnan är drogpåverkad, Northug ombeds lämna både saliv- och blodprov och hans körkort beslagtas. Senare samma kväll hittar polis kokain i Northugs bostad vid en husrannsakan.

Fredag 14 augusti: Northug bekräftar händelsen på sitt Instagramkonto och 34-åringen skriver bland annat: "Jag har begått ett stort misstag".

Lördag 15 augusti: Norges idrottsminister Abid Raja (V) kritiserar Northug.

– Det är tusentals barn och ungdomar som ser upp till honom, vilket gör att han är med och sviker idrottens omdöme och inte är den förebild han borde vara, säger Raja till NTB.

Samma dag meddelar cykelstallet Uno-X att de avslutar sitt samarbete med Northug. Norges skidförbund och sportkedjan XXL, som också har avtal med skidprofilen, meddelar att de vill ha tid att värdera situationen, något som skidförbundet upprepar på fredagen.

Måndag 17 augusti: Norsk polis meddelar att Northug är brottsmisstänkt på tre åtalspunkter: fortkörning, drograttfylla och narkotikainnehav. Samtidigt ger Northugs advokat Halvard Helle en bild av hur hans klient mår.

– Petter har det tufft nu. Han är nere i källaren, säger Helle till norska VG.

Samma dag berättar norska TV2:s kanaldirektör Trygve Rønningen att Northugs programledarroll i tv-programmet "Sverige mot Norge", som han delar tillsammans med svenske skidlegendaren Gunde Svan, tonas ned. Programmet ska däremot sändas enligt plan, i svenska TV4 med start i september.

– Vi ser allvarligt på det som har hänt, säger Rønningen till sajten Kampanje.

Torsdag 20 augusti: Uppgifter i media gör gällande att Petter Northug bestrider anklagelserna om att han ska ha varit drogpåverkad i samband med att han greps för fortkörning.

– Petter kommer att ha ett möte med pressen i Trondheim på fredag förmiddag. Utöver det vill jag inte gå in på några detaljer, säger advokaten Halvard Helle till norska TV2.

Fredag 21 augusti: Petter Northug håller en presskonferens på ett hotell i Trondheim där han medger att har allvarliga problem med både narkotika och alkohol. Han dementerar däremot att han ska ha varit drogpåverkad när han stoppades av polisen.

Född: den 6 januari 1986.

Bor: Oslo och Trondheim, Norge.

Uppväxt: Framverran i Mosvik utanför Trondheim.

Meriter (urval): OS: 2 guld, 1 silver, 1 brons. VM: 13 guld, 3 silver. Världscupen: 2 totalsegrar, 38 individuella segrar, 1 sammanlagd seger i Tour de Ski.

Tidigare klubb: Strindheim IL.

Världscupdebut: den 9 mars 2005 i Drammen (35:e plats i klassisk sprint).

Senaste världscuptävling: den 2 december 2017 i Lillehammer (32:a plats i klassisk sprint).

Kort bakgrund: Var en världens bästa längdskidåkare på herrsidan i början av 2010-talet och avslutade karriären i december 2018. I maj 2014 körde Northug rattfull och kraschade in i ett vägräcke i Trondheim. I oktober samma år dömdes han till 50 dagar i fängelse, ett straff han avtjänade med fotboja i sitt hem, och böter på 185 000 norska kronor.