Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Sjögren och de norska spelarna deppade efter förlusten mot Nederländerna i premiären. Nu krävs en tremålsseger i den nordiska kampen mot Danmark för att Norge ska nå kvartsfinal. Arkivbild.

Norskt mirakel kan ge skandinavisk kvart

Redan på måndag kväll avgörs en del av Sveriges EM-öde, då de första lagen blir klara för kvartsfinal. Samtliga fyra lag i grupp A – som slås ihop med Sveriges grupp – har fortfarande chans att nå slutspelet, även om det på förhand ser mörkt ut för Norge.

Det krävs ett smärre mirakel för att Norge, tränat av tidigare Linköpingstränaren Martin Sjögren, ska ta sig upp på andraplats i tabellen. Efter två raka förluster – mot Nederländerna och Belgien – måste norskorna slå Danmark med minst tre mål samtidigt som Nederländerna måste vinna över Belgien, för att det ska bli kvartsfinal.

Alla andra resultat innebär att det är adjöss och goodbye för det norska laget, som spelade EM-final för fyra år sedan.

Behöver fler chanser

- Att vi kan göra minst tre mål i en match mot Danmark är jag övertygad om, men vi måste höja anfallsspelet ett hack och vi måste utnyttja alla våra vapen, även de fasta situationerna, säger Sjögren till den norska nyhetsbyrån NTB.

- Vi måste bli mer effektiva, komma till fler chanser och ta fler avslut. Det behöver vi inte göra någon djupare analys för att se. Det har blivit många nästan-möjligheter, som inte har blivit till ordentliga målchanser.

Inför Danmarksmatchen har Sjögren tagit den tidigare danska landslagsspelaren Mariann Gajhede Knudsen, som spelade under honom i Linköping, till sin hjälp med scoutingen.

Om Norge lyckas krångla sig vidare blir det som tvåa i gruppen. Det innebär att det i nästa steg kan bli aktuellt att möta Sverige, om Blågult vinner grupp B.

Sverige vill vinna

Sverige kommer att veta vilket kvartsfinalmotstånd en första- eller andraplats i gruppen innebär innan matchen mot Italien på tisdag. Men enligt Sveriges assisterande förbundskapten Lilie Persson kommer det inte bli tal om att försöka spela på ett visst resultat för att till exempel försöka sluta tvåa och kanske undvika att ställas mot hemmanationen Nederländerna.

Viktigare är att försöka vinna gruppen.

- Ja, det tycker vi nog. Det är en självförtroendeboost, så klart, att vinna, säger Persson.

- Om någon frågar om det inte är bättre att bli tvåa så tänker jag att nej, vafan, det måste vara bättre att bli etta. Det är ju häftigt. Vi pratar mer i de termerna.