Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Norska stjärnan: "Sverige är ett helvete"

Den norska häckstjärnan Isabelle Pedersen riktar kritik mot svenska friidrottstävlingars tendens att dröja med startskotten. Startchefen i Folksam GP replikerar. – Norrmännen skjuter ju innan de pratat färdigt, säger startchefen Lars Gustafsson till Expressen.

Isabelle Pedersen kom tvåa i 100 meter häck under Folksam GP-tävlingarna på Slottskogsvallen. Efteråt riktade den norska stjärnan sitt missnöje mot att startskottet drog ut på tiden.

– Det måste varit den längsta tiden jag suttit ner i startblocken på hela året. Det var så himla länge. Jag började tänka: ”Ska jag ta upp handen nu och fråga om vi kan gå upp igen?” Jag började ju känna att det var svårt att sitta kvar i startpositionen., säger Isabelle Pedersen till Expressen.

25-åringen menar att fördröjda startskott är ett generellt problem i svenska friidrottstävlingar.
– Det är så det fungerar i Sverige. Ni säger: ”Pååå era platser… fääärdiiiga…” Då är vi uppe i 5-6 sekunder. En internationell start går på 2,5-4 sekunder. Det är det normala. Direkt när man ställer sig upp i blocken så smäller det. Pang! På en halv sekund. Det är något helt eget i Sverige. Alla säger det – Sverige är ett helvete, om du inte är förberedd på det här, säger Isabelle Pedersen.

Lars Gustafsson, 70, är startchef i svenska tävlingar men skjuter inte startskottet själv. Enligt honom borde norskan läsa regelboken och menar att norrmännen skjuter alldeles för tidigt och således chansar.
– Du ska skjuta skottet när alla ligger still. Och det kan ta sin tid. Jag menar: Den som skjuter snabbare än en och en halv sekund, jag skulle säga att den personen chansar. Det är en omöjlighet alltså. Under två sekunder är det väldigt sällan en svensk start går, säger Lars Gustafsson till Expressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.