Ingen skiathlon för Petter Northug i VM. Arkivbild.
Ingen skiathlon för Petter Northug i VM. Arkivbild.

Norsk uttagning förvånar i Sverige

Norge presenterade sitt herrlag till skiathlonloppet i skid-VM redan på torsdagen, mer än två veckor innan tävlingen avgörs i Lahtis. Petter Northug finns inte med.

ANNONS
|

- Konstigt. Så har de aldrig gjort förut, säger den svenske förbundskaptenen Rikard Grip.

- Det kan ha att göra med att de vill undvika spekulationer kring Northug.

ANNONS

Petter Northug, som har två friplatser i VM som världsmästare i sprint och 50 kilometer och som jagat formen hela vintern, finns inte med i den norska kvartetten och inte heller är med som reserv i loppet. Finn Hågen Krogh, Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth och Sjur Røthe får förtroendet i tävlingen som körs lördag 25 februari.

Den norska ledningen sade redan då VM-truppen presenterades att Northug inte var kvalificerad till andra distanser än de han har friplats till, och att det måste till något extra i sprinten för att ändra på detta.

- Om det blir sjukdom eller formsvikt gör vi förändringar. I utgångsläget står Niklas Dyrhaug och Simen Hegstad Krüger på reservlistan, säger nu landslagschefen Vidar Løfshus.

Sverige har offentliggjort lagen i sprint, som inleder VM den 23 februari. Till övriga distanser finns en grundplan, men inte mer.

- Vi kommer inte att offentliggöra lag förrän före varje tävling, säger Rikard Grip.

ANNONS

- Vi har åkare som kommer från olika förutsättningar och stor konkurrens framför allt på damsidan. Så vi måste avvakta vad som händer hela tiden.

TT-NTB

ANNONS