Norsk kritik mot SOK: ”Hårresande”

Det har stormat kring Sveriges OS-uttagningar där svenska idrottare inte klarat SOK:s uttagningsregler.
Norge har samma krav men där har alla friidrottare som klarat de internationella kvalgränserna kommit med till OS, rapporterar Sportbladet.
Nu sågas SOK:s hårda hållning av norska ledare.

ANNONS
|

I veckan presenterade den Svenska olympiska kommittén några av de sista namnen till den svenska OS-truppen. Då var det flera friidrottare som klarat den internationella kvalgränsen men som inte bedömts nå upp till SOK:s grundkriterium om att kunna konkurrera om en topp-tolv-placering. De blev inte uttagna av SOK.

En av dem var Örgryte IS-höjdhopparen Maja Nilsson.

– Det är så jävla fel och inte stöttande för fem öre. Det är som att sätta krokben på någon som närmar sig målsnöret, sade Nilsson till GP efter att hon fått beskedet.

Annan tolkning i Norge

Norge har samma topp-tolv-krav men där har Norges olympiska kommitté gjort en annan tolkning och tagit ut alla friidrottare som klarat den internationella kvalgränsen, rapporterar Sportbladet.

ANNONS

I Norge har SOK:s krav väckt reaktioner. Bland annat hos Hans Jörgen Borgen, sportchef i klubben Ull/Kis.

– Det svenskarna gör är helt oförståeligt, hela friidrottsvärlden sliter sig i håret av det. SOK ses nästan som adel, som för göra som de vill, säger Hans Jörgen Borgen till NRK.

Norske tränaren: ”Hårresande”

Atle Guttormsen, pappa och tränare till de OS-klara stavhopparna Sondre och Simen Guttormsen kallar SOK:s krav ”hårresande”. När Sverige väljer att inte ta ut kvalificerade friidrottare går platsen till idrottare med lägre ranking. Atle Guttormsen vill nu att internationella friidrottsförbundet ska ställa krav på att deltagande länder ska hålla sig till deras ranking.

– Den är ju till för att de bästa ska vara med och skapa konkurrens och bra tävlingar. Det är det som är fördelen med rankingen, säger han till NRK.

När Maja Nilsson inte blivit uttagen sa SOK:s truppchef Peter Reinebo så här:

– Min roll som truppchef är att följa de regler som SOK:s styrelse har bestämt. Man kan tycka reglerna är fel eller kriterierna, men det bygger inte på ett enskilt tyckande.

LÄS MER:Maja Nilsson missar OS i Paris – riktar skarp kritik mot SOK

ANNONS