Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norsk invasion att vänta under handbolls-EM

Finalen kommer att spelas inför fulla – och till stora delar norska – läktare i Scandinavium. Men biljetterna till den så kallade mellanrundan är svårsålda. – Folk ligger nog och väntar på att se hur det går i gruppspelet, säger EM-chefen Frank Ström.

EM:s gruppspel inleds i helgen och avgörs i Stockholm, Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Därefter tar den så kallade mellanrundan vid, och då flyttas hela EM till Göteborg och Scandinavium. För att Sverige ska vara med då krävs en plats bland de tre främsta i grupp A – något som fansen tydligen inte vågar räkna med. För än så länge går biljettförsäljningen trögt.
– Det är väl omkring 3000 biljetter sålda till de tre dagarna. Men jag tror att folk är väldigt medvetna om vad som händer och att detta är ett vanligt fenomen, säger Frank Ström som är vd för EM-organisationen.

Han konstaterar att ett svenskt fiasko i gruppspelet mycket väl kan innebära även en publikflopp.
– Ja, det blir nog inte lika stort drag i Göteborg om Sverige inte är med. Men det är ju svårt för oss att påverka det sportsliga, säger Ström.

Så hur säkert är det att Sverige är undviker den sista platsen i gruppa A, där man möter Slovenien, Serbien och Spanien? Landslagsikonen och numera experten Magnus Wislander vågar inte lova avancemang.
– Det är en på förhand ganska jämn grupp. Det är väl lite favoritskap på Sverige som hemmaland mot Serbien och Slovenien, men är man inte på topp där så kan man definitivt gå på pumpen i de matcherna. Spanien har varit lite av en bogey-motståndare för oss, det kommer att bli en jämn match. 

Så om Sverige inte är på topp från start kan det ta slut snabbt?
– Ja, men det får vi ju inte hoppas, säger Wislander.
Men även om mellanrundan kan bli svårsåld så väntar ett publikintensivt slutspel. Finalen är i det närmaste redan fullsatt – mycket tack vare de norska fansen.
– De är i absolut särklass när det gäller den utländska publiken. Det kommer säkert bli 3000 till 4000 norrmän på finaldagen, säger Ström.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.